IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Хранителни вериги нерегламентирано координират действията си

Част от големите хранителни вериги са прилагали общи механизми за доставка и маркетингова политика

14:01 | 08.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
КЗК: Хранителни вериги нерегламентирано координират действията си

Големи хранителни вериги нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Според комисията е извършено нарушение от страна на "Метро Кеш енд Кери България" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД, "ХИТ Хипермаркет" ЕООД, "Максима България" ЕООД и "Пикадили" АД.

Нарушението се състои в прилагане на общи механизми за координиране на търговската
политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при осъществяването на промоции.

В хода на производството комисията е установила, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите.

Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Не разбрах какво е доказателството на КЗК? Или това е поредния кьорфишек? Защото моето впечатление е, че преди да дойдат веригите нашите търговци-тарикати се картелираха много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Що бе нека правят и това щом ще е по-евтино. Но аз мисля,че тук е засегнат БЪЛГАРСКИЯ МУТРЕНСКИ БИЗНЕС МОДЕЛ. Т.с. сега нашите мутри, които разбире се са наказателния отряд на крадливите и мафиотизирани бизнесмени, няма да могат да изнудват и да спекулират с цените на стоките както си знаеха. Сега големите супермаркети са независими от мутренизацията и сами определят финансовата си политика. Колко малки бълг. търговци, производители и бизнесмени бяха изнудвани и принуждавани да продават и произвеждат на загуба от мутрите. До там я докарахме, че вече нямаме никакво дребно производство заради мутрите и техните попечители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alexandre
преди 13 години
ха ха КЗК откри топлата вода. Това се прави от години на пазара в БГ. Всеки гледа в паницата на другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още