IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК и МВР проверяват "Лукойл" и "Ромпетрол"

КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също и средства за предаване на информация

13:25 | 06.04.16 г.
КЗК и МВР проверяват "Лукойл" и "Ромпетрол"

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съвместно с органите на полицията осъществяват проверка на място в "Лукойл България" ЕООД и „Ромпетрол България“ ЕАД. Проверката се прави в момента, съобщава се на сайта на КЗК.

Действията на Комисията са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива.

При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация, посочва се в съобщението. 

През февруари КЗК обяви, че започва разследване за картел на пазара на горива  у нас. Антимонополната комисия обяви тогава, че започва производство срещу седем дружества: „Шел България“ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД. Проверява се и за злоупотреба с господстващо положение "Лукойл Нефтохим".

Изключително трудно се доказва картелно споразумение на пазара на горивата, призна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той изтъкна, че Комисията вярва, че ще си свърши почтено работата.

Част от проверките са и изненадващите инспекции на място, коментира още Марио Гаврилов. Той обаче посочи пропуск в българското законодателство в тази посока. Разрешение за инспекция на място трябва да бъде издадено от съда, а след това съдът уведомява фирмата за предстоящата проверка.

По този начин инспекциите, които извършва регулаторът, никога не са внезапни и неочаквани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още