IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК на практика блокира обществените поръчки заради извънредното положение

Антимонополният регулатор реши да спре сроковете за обжалвания, давностните срокове, образуването и разглеждането на производства и други жалби

18:36 | 01.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, жалби за нередности в компетенциите на Комисията и откази за образуване на производство, съобщават от институцията.

Основанието за на практика блокажа на обществените поръчки е въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса Covid-19, посочва се в съобщението.

Припомняме, че антимонополният регулатор отложи заседанията си на 16 март, три дни след въвеждането на извънредно положение.

С отмяна на въведеното извънредно положение сроковете ще бъдат възобновени и ще започнат да текат занапред в останалата неизтекла към момента на спирането част, поясняват от КЗК.

До отмяната на извънредното положение спират да текат давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, посочват от Комисията.

Спират да текат и сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове“, допълва се в съобщението.

Спират да текат и сроковете по съществуващите производства, започнати от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още