Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК нареди на „Такси Максим“ да спре да превозва пътници

Според Комисията при предоставянето на тази услуга са застрашени и безопасността и сигурността на пътниците

КЗК нареди на „Такси Максим“ да спре да превозва пътници

Снимка: Maxim Facebook Page

 

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Такси Максим“ ЕООД за нарушение по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция) във връзка с предоставяне на услугата „Максим“ на територията на гр. София, става ясно от сайта на Комисията.

Още по темата
КЗК е установила, че „Такси Максим“ ЕООД предоставя услуга  по свързване чрез мобилни приложения („Taxsee driver“ и „Максим: поръчка на такси“) на шофьори и пътници за осъществяване на превоз с лек автомобил срещу заплащане по заявен от пътника маршрут.

Услугата, сходна на таксиметровия превоз на пътници, се предоставя без да са спазени законоустановените изисквания за предоставяне на обществен (таксиметров) превоз на пътници, както по отношение на превозвачите и водачите на леки таксиметрови автомобили, така и по отношение на самите автомобили.

Според КЗК по този начин „Такси Максим“ ЕООД нарушава добросъвестната търговска практика и получава нелоялно конкурентно предимство, като извлича икономически ползи и уврежда интересите на фирмите, регистрирани за извършване на таксиметров превоз на пътници и изпълняващи нормативните изисквания, както и на компаниите, които също предоставят достъп до мобилно приложение за осигуряване на свързаност между пътници и таксиметрови шофьори. При предоставянето на тази услуга са застрашени и безопасността и сигурността на клиентите (пътниците).

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска