Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК образува производство срещу bTV

Причината е договорът на медията със спортния тотализатор, сигналът е подаден от собственика на Нова Тв - "Адванс Медиа Груп"

КЗК образува производство срещу bTV

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу bTV заради договора на медията със спортния тотализатор на стойност над 8 млн. лева. Това става по сигнал на Нова телевизия, базиран на дописка на "Блиц", става ясно от достъпната на сайта на КЗК информация.

За подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки, даваща възможност възложителите да не прилагат разпоредбите за договори с доставчици на медийни услуги. За това алармира собственикът на "Адванс Медиа Груп" Кирил Домусчиев на 18 май, а ръководството на Нова телевизия подаде сигнал до регулатора.

От предмета на въпросния договор става ясно, че чрез специална клауза "БТВ Медиа Груп” ограничава правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова броудкастинг груп" за цели 6 месеца.

Сигналът на "Нова Броудкастинг Груп“ ЕОД съдържа твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп“ ЕАД (Би Ти Ви) на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), включително и нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция по чл. 29 от ЗЗК. "Нова" от своя страна се позовава на материал от 18.05.2020, публикуван в "Блиц", в който се разказва за договор, сключен между Би Ти Ви и Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ (ДП БСТ). От там се прави извод, че става дума за нелоялна конкуренция, която засяга продажба на програмно време от страна на Би Ти Ви, което пък противоречи на добросъвестната търговска практика. Същността на спора е свързан с реклама. Нова твърди в случая, че Би Ти Ви е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час.

Още по темата

 

Чрез нарушаване според сигналоподателя на законоустановеното ограничение на времетраенето на телевизионна реклама на час БТВ извлича нелоялно конкурентно предимство пред останалите доставчици на медийни услуги в противоречие с добросъвестната търговска практика, което нарушава чл. 29 от ЗЗК, се твърди в сигнала.

КЗК явно намира сигнала за допустим и образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение по глава VІІ от ЗЗК. КЗК не е взела държавна такса за образуване на преписката, тя е образувана служебно. Би Ти Ви излъчваше повечето тиражи на спортния тотализатор, включително и на най-популярната му игра "6 от 49", от есента на 2016 г. до края на април т.г. 

През този период в БНТ останаха само "6 от 42" и "Тото 2 - Зодиак". Според Министерството на спорта мотивът за прехвърлянето тогава беше, че Би Ти Ви има много по-висок рейтинг от БНТ и "това ще допринесе за връщането на популярността на тотото сред непрекъснато появяващите се нови частни лотарийни и игри тип "тото". Прехвърлянето от държавната в частната медия бе вторият случай, в който комерсиална телевизия получи право да излъчва тиражите. По времето, когато Ирена Кръстева бе изп.директор на БСТ, за кратко тегленията се излъчваха от "Диема". 

През май т.г. обаче излъчването на тиражите се върнаха в БНТ, след като контрактът с Би Ти Ви не бе продължен. Направи впечатление, че това се случва точно в разгара на скандала с хазартния бос Васил Божков, който даде няколко интервюта в ефира на частната телевизия. Това доведе до избухване на премиера Бойко Борисов, който започна да нарича Би Ти Ви "Божков ТВ", обвинявайки я индиректно, че обслужва укриващия се в Дубай бивш хазартен бос. От тотализатора обаче заявиха, че не са подновили договора си с Би Ти Ви "след задълбочен финансов анализ".

След като премиерът започна публично да негодува от Би Ти Ви, собственикът на Нова телевизия и шеф на работодателската организация КРИБ Кирил Домусчиев също нарече конкурентната медия "Божков ТВ". Коментирайки публикуваната от Васил Божков паметна записка, според която хазартният бос  бил рекетиран да плаща 20 млн. лв годишно за реклама на Нова телевизия,  Домусчиев обяви, че ще сезира КЗК за договора между Би Ти Ви и Спортния тотализатор. След което даде да се разбере, че очаква комисията да разгледа случая по същество. Домусчиев се мотивира, че "от предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова броудкастинг груп". "Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", заяви Домусчиев.

Това не е първият сигнал на Нова срещу Btv. Така например през 2011 г. бе подадена жалба срещу конкретни казуси, резултат от усилията на bTV да осигури своя пазарен успех чрез действия, водещи до според Нова до монополизиране на пазара.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката