Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК образува производство срещу "Музикаутор“ по искане на БНР

Антимонополният регулатор ще установи има ли злоупотреба с господстващо положение от сдружението за колективно управление на права

КЗК образува производство срещу "Музикаутор“ по искане на БНР

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу "Музикаутор“ за злоупотреба с господстващо положение по искане Българското национално радио (БНР), съобщиха от комисията.

От националната медия твърдят, че "Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя общественото радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските оператори.

КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи "Музикаутор" да преустанови неправомерното си поведение, както и да наложи санкция на сдружението, уточняват от антимонополния регулатор.

В обществената медия са на мнение, че възползвайки се от господстващото си положение, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара.

Още по темата

Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо.

"Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР.

От началото на годината сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с националното радио и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от „Музикаутор“.

Медията поиска от антимонополния регулатор да се произнесе дали организацията нарушава правилата на конкуренция, като е забранила на радиото да излъчва музика със защитени авторски права.

В края на миналата година „Музикаутор“ поиска неколкократно повишаване на заплащаното от БНР възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка, като се възползва от по-силната си позиция и се опита да принуди обществената медия да приеме неизгодни условия.

Припомняме, че в края на декември 2016 г. БНР съобщи, че от 1 януари 2017 г. спира излъчването на съвременна музика заради спор с „Музикаутор“ за дължима такса.

Организацията поиска тройно увеличение на сумата, дължима от националното радио, докато медията предложи 20% увеличение заради непроменения размер на субсидията за тази година.

Така от началото на годината БНР пуска само класическа, джаз и фолклорна музика, с погасени авторски права по давност.

Някои изпълнители предоставиха творчеството си на БНР за безплатно ползване докато тече спорът със сдружението.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията