Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК обвини 33 фирми в картел при санирането

Производството е образувано по сигнал на кмета на Община Търговище

КЗК обвини 33 фирми в картел при санирането

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини 33 строителни фирми в картел при санирането на сгради, съобщи антимонополното ведомство на сайта си.

Комисията е установила, че фирмите са сключили забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите, изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Производството пред КЗК е образувано по сигнал на кмета на Община Търговище, който изпратил информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

След получения сигнал КЗК е извършила внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците в картела - „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, включително и в процедура, открита с решение на кмета на Община Пловдив.

Още по темата
На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.

КЗК предявява твърдения за извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) на: „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, „Ивалс – Дренски“ ЕООД, „Ди Ви Консулт БГ“ ООД, „Трансконсулт – БГ“ ООД, „Полисструктор“ ЕООД, „Енерджи Про ДМ“ ЕООД, „ЗС Консултпроект“ ЕООД, „Инфра консулт груп“ ООД, „Графити“ ООД, „Енергийна ефективност“ ООД, „Супервайзер“ ЕООД, „Енерджи Ефект“ ЕАД, „ЕП Консулт“ ЕООД, „СМ Контрол“ ООД, „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, „Корект Консултинг“ ООД, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, „ЛЕСС“ ЕООД, „Йода“ ООД, „Контрол-Инвест“ ЕООД, „Микс Инженер Консулт“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Тракия Гарант“ АД, ЕТ „Билдбой - Емил Бойчев“, „Софена“ ЕООД, „Д – Консулт“ ООД, „Ефектива“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД, „Геоарх“ ЕООД, „Вигора“ ЕООД, „Степ“ ЕООД и „Архкон Проект“ ЕООД.

В срок от 45 дни фирмите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Припомняме, че в края на миналата година КЗК обвини 11 строителни фирми в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, а малко преди Коледа откри договаряне между 13 фирми отново по сигнал на кмета на Търговище.

Общо 1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейното начало до края на март тази година. До момента правителството е отпуснало два милиарда лева за санирането на 2022 сгради в цялата страна. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията