IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини четири петролни компании в картелно споразумение

Лукойл България и още три фирми за горива със своите съгласувани действия ограничават конкуренцията на пазара, смятат от комисията

17:12 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК обвини четири петролни компании в картелно споразумение

„Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

До този извод антимонопалната комисия е стигнала след проведено собствено проучване на пазара поради съмнения за картелно споразумение между петролни фирми. Определението не подлежи на обжалване.   

От регулатора посочват, че нарушението е на клаузи от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и Договора за функционирането на ЕС. Според констатациите на КЗК посочените четири компании със своите съгласувани действия на пазара на горива ограничават или нарушават конкуренцията.

В срок от 30 дни обвинените в нарушение компании имат право на достъп до материалите по преписката на КЗК, за да предявят писмени възражения по предявените твърдения. Компаниите имат право и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията.

След обсъждане на възраженията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора, заявяват от комисията.

Проверката на КЗК на петролния пазар поиска в началото на миналата година тогавашния транспортен министър Александър Цветков, който получил сигнал за евентуални нарушения от от браншови организации от автомобилния транспорт, свързан с крайните цени на горивата. 

Първоначално от КЗК не планираха да правят проверка на пазара на горива, защото последната беше от 2010 г. и установи, че няма конкурентни проблеми. През юли 2011 г. Петко Николов дори заяви, че няма доказателства, че “Лукойл” нарушава свободната конкуренция.

Месеци по-късно комисията все пак започна разследване на компанията за злоупотреба с монопол. Това се случи по време на драмата с лиценза на “Лукойл Нефтохим Бургас” за данъчен склад. Тогава комисията беше сезирана за евентуални нарушения и от вече бившия икономически министър Трайчо Трайков. „Лукойл“ е най-големият играч на един свободен пазар и пазарът си остава свободен, ако някой не каже с аргументи, че това не е така. Това има право да каже само Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, заяви тогава Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още