Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК обвини още 11 фирми в картел при санирането

Строителните фирми се договаряли за обекти в Община Гоце Делчев

КЗК обвини още 11 фирми в картел при санирането

Снимка: Архив БТА

Нови 11 строителни фирми са обвинени в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, съобщи Комисията за защита на конкуренцията, след като преди Коледа откри договаряне между 13 фирми по сигнал на кмета на Търговище.

Антимонополистите отново се позовават на иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Още по темата

Очакват се проверки в офисите на фирми и в Пловдивско.

В съобщението на антимонополната комисия се посочва, че 15 фирми участват в картел, който има за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Като нарушители са изброени "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Протико Ил", "Консултантска Инженерна група", "Кимтекс – ЛС", "Експрес Консулт", "Соларват", "БОАЛ", "Пешев", "Джи Ер Ен Пауър България", "Пловдивинвест", "Стройконтрол", "Си Енд Би Енерджиконсулт" и "Енерджи Про Дм".

За първата подобна проверка на антимонополната комисия се разбра преди седмица. Тя започна по сигнал на кмета на Търговище. Установено бе, че строителни фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти, равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата".

В предишния "черен списък" отново фигурираха фирмите "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг"​ и "Протико Ил".

Той бе допълнен от "Мултиплекс инженеринг", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип".

От КЗК напомнят, че в срок от 30 дни фирмите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска