Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК обвини в картел 6 компании на пазара на горива

Комисията е установила обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика на дружествата

КЗК обвини в картел 6 компании на пазара на горива

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на дружествата Лукойл България ЕООД, Еко България, Shell България, OMV България, НИС Петрол и Петрол АД.

Нарушението се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната, посочват от пресцентъра на регулатора.

Производството е образувано по повод самосезиране на КЗК за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и/или чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика.

В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно. 

Още по темата

Въз основа на направения икономически и правен анализ Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото, посочват още в съобщението си от КЗК.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

През февруари Комисията за защита на конкуренцията публикува секторния анализ на пазара на горива, който показа наличие на неконкурентни практики на този пазар. КЗК започна проверка за споразумение, нарушаващо конкуренцията на пазара (по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията) срещу седем компании - Shell България, Ромпетрол България, Еко България, OMV България, Петрол АД, НИС Петрол и Лукойл България. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
ivanzaprianov до: neoangin
преди 3 години
1
 
8
 
9
kony до: neoangin
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не е съвсем така-във Варна веднага се смъкнаха цените на бензиностанции те от другите вериги и сега почти няма разлика с Марешки, напр. ОМV дизел 1.75лв.
1
 
26
 
8
преди 3 години
Спокойно, Марешки идва и в София. Веднага ще смъкнат цените. В другите градове където има VM бензин защо и другите продават на цените на Марешки а не на техните си картелни цени. Никой няма да припари до Лук ойл и сие вече.
0
 
28
 
7
преди 3 години
брее, толко време им отне да убеждават, че няма подозрения за картел
1
 
34
 
6
преди 3 години
Предизборно.
След 30 дена ще са минали изборите и всичко че е забравено...

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември