Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК одобри забрана за обмен на информация между дружествата за търговия с горива

Мерките са предложени на регулатора от шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение

КЗК одобри забрана за обмен на информация между дружествата за търговия с горива

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила предложените от шестте дружества за търговия с горива задължения за приемане на мерки под формата на вътрешни процедури, става ясно от съобщение на сайта на Комисията.

Шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко, са предложили забрана на контакти и обмен на информация с дружества - конкуренти и техните служители. Предложена и одобрена е и забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции, както и забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“.

Антимонополната комисия е одобрила и дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация. 

Още по темата

Наред с предложенията, представени за одобрение, КЗК е била писмено уведомена от шестте дружества за предприетите мерки, съгласно специфичната структура на всяко от тях засягащи:

- Промени в трудовите договори на служителите чрез добавянето на клаузи/анекси, забраняващи контакт с дружества-конкуренти и техните служители; добавяне на санкциониращи клаузи при нарушаване на забраните;

- Подписване на декларации и промени в правилата за вътрешния ред относно забраната за предоставяне и обмен на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;

- Издаване на вътрешни заповеди, постановяващи забраните за контакт с конкурентни дружества и техните служители;

- Промени в правилниците за трудовия ред и информационната безопасност на дружествата;

- Промени в договорите за експлоатация на обекти на дружествата.

В края на март тази година Комисията за защита на конкуренцията излезе със заключение по производството, което трябваше да установи дали има нетърговски практики на пазара на горива у нас. Постановено бе, че на пазара за търговия на дребно на горива у нас няма ценови картел, а обмен на информация.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

От изявленията на КЗК още тогава не стана ясно как ще бъде следено дали участниците на пазара ще спазват правилата да не се обменя информация, които предложиха шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко.

Основание за проверката на регулатора беше секторният анализ за пазара на горива, а целта беше да се установи дали има съгласуваност и антиконкурентен ефект.   

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото