Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК отхвърли искането на Ангелкова за минимални цени в хотелите

Според Комисията искането противоречи на правилата на конкуренцията

КЗК отхвърли искането на Ангелкова за минимални цени в хотелите

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли предложението на Министерство на туризма за определяне на минимални цени за хотелите. В становището си антимонополният регулатор е категоричен, че искането противоречи на правилата на конкуренцията.

КЗК счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би ограничило ценовата конкуренция, пише в съобщението на Комисията. 

Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за спазване на изискванията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха инвестирали тази допълнителна печалба в повишаване на качеството на предлаганите услуги, посочват от КЗК.

Според експертите на Комисията цените за настаняване зависят от много други фактори, освен категорията, поради което е практически невъзможно да бъде определена една минимална цена за категория, която да е адекватна за всички случаи.

Още по темата

Най-добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми, които отразяват пресечната точка между търсенето и предлагането, убедени са в КЗК.

Предоставените от министерството, ръководено от Николина Ангелкова, данни за заетостта на хотелите показват постоянно и значително незапълване на капацитета на местата на настаняване и са индикация за наличие на свръхпредлагане.

Ефективната конкуренция не означава поддържане на неефективни участници на пазара. Целта на конкуренцията е да се стимулира ефективността чрез предлагане на по-качествени услуги на по-ниски цени с цел привличане на повече клиенти, се посочва в становището на антимонополната комисия. 

Поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите. Освен това, е много вероятно определянето на минимални цени да доведе до отлив на туристи и съответно да постигне точно обратния на търсения ефект, а именно понижаване на приходите на хотелите, смятат авторите на становището. 

От Комисията препоръчват високо качество на предлаганите услуги и то да се осигури чрез контрол дали се спазват изискванията за съответната категория.

Важно значение за противодействие на т.нар. „сив сектор“ се очаква да има бъдещата Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще дава възможност за обмен на данни в реално време по защитени канали между Министерство на туризма, НАП, МВР, общините и хотелските рецепции. По отношение на предлагането на цени под себестойност са приложими съответните разпоредби от Закона за защита на конкуренцията, напомнят от КЗК.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петролната и газова асоциация се обяви против новите касови бележки