IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК пак отказа да се произнесе за придобиването на "Дунарит" от "ЕМКО"

Според антимонополния регулатор сделката не подлежи на одобрение, защото двете дружества не надвишават необходимия праг на оборота за предходната година

19:04 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
КЗК пак отказа да се произнесе за придобиването на "Дунарит" от "ЕМКО"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да се произнесе по евентуална сделка за военния завод „Дунарит“ - част от бизнеса на банкера Цветан Василев, и пак прехвърли топката на Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че в началото на годината по искане на конкурентното дружество „ЕМКО“, собственост на Емилиян Гебрев, КЗК образува производство за придобиването на „Дунарит“. Комисията обаче прекрати производството с формален мотив промяна в акционерната структура на дружеството, заради която бяха заведени редица съдебни дела, включително и едно срещу производството на антимонополния регулатор.

ВАС обаче отмени определението на КЗК, с което комисията се отказва да се произнесе по сделката, и върна производството за ново разглеждане.

Сега комисията посочва в решението си, че сделката за придобиването на „Дунарит“ от „ЕМКО“ не попада в обхвата на чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията, който регламентира предварителното уведомяване на антимонополния регулатор при концентрации на предприятия, ако оборотът им за предходната година надвишава определен финансов праг.

Страните по сделката могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред ВАС.

От решението на КЗК става ясно, че едновременно с с подаването на уведомлението пред комисията за сливането на двете компании (през февруари т.г. - б.ред.) по партидата на „Кемира“ ЕООД – един от водещите акционери в „Дунарит“, в Търговския регистър са настъпили промени. В края на януари на общо събрание на „Кемира“ е взето решение за приемане на новия съдружник – „ТМН“ ЕООД, едноличен собственик на което е Иван Езерски.

През февруари „ТМН“ е вписано в Търговския регистър като съдружник, който притежава 91% от капитала на „Кемира“, а другият акционер в „Дунарит“ - „Хедж Инвестмънт България“ АД, който е бил мажоритарен до началото на февруари, остава собственик на останалите 9%. Така управителят на „Кемира“ Асен Бабански на практика става миноритарен акционер, който не може да блокира стратегически решения за русенския завод.

Точно заради тези акционерни промени и последващите съдебни спорове между акционерите КЗК отказа да се произнесе първия път.

Този път КЗК посочва в решението си, че двете дружества не надхвърлят прага от 25 млн. лева оборот за предходната година, заради което не е необходимо да се извършва пазарен анализ и да се изследват ефектите от евентуална сделка върху конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още