IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага отмяна на разпоредби за търговията с лекарства, плащани от НЗОК

Промяната ще ограничи конкуренцията при търговията на дребно с лекарствени продукти, смятат експертите

17:57 | 01.04.14 г.
КЗК предлага отмяна на разпоредби за търговията с лекарства, плащани от НЗОК

Нормите, въвеждащи ограничение за максималния брой рецепти, които могат да бъдат обработени в рамките на един отчетен период от съответната аптека, биха могли да бъдат приравнени на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК. Това пише в становище Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по провод промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Според КЗК разпоредбите може да повлияят негативно върху конкуренцията на пазара и да засегнат благосъстоянието на потребителите.

Миналата година също беше направен опит да се въведе ограничение за обработка на рецепти от аптеките. Тогава от КЗК излязоха с аналогично становище. Сега от антимонополната комисия отново посочват, че прилагането на ограниченията би могло да доведе до ограничаване на конкуренцията при търговията на дребно с лекарствени продукти.

Относно заложеното в проекта на типов договор между касата и аптеките задължение фармацевтите да предлагат една и съща цена и при свободна продажба на лекарства, и по линия на Здравната каса, КЗК смята, че така се нарушава свободата на самостоятелно определяне на търговската и ценова политика на аптеките.

Негативно е становището на Комисията и по отношение на нормите, свързани с лекарствата от Позитивния списък. И тук в типовия договор се залага задължение аптеките да правят еднакви по размер отстъпки както за пациентите, така и за касата. Според КЗК това може да ограничи конкуренцията.

Нормите ограничават свободното определяне на търговската политика на аптеките и същевременно биха могли да бъдат определени като бариера за навлизане на пазара, тъй като аптеките, които не приемат единствено посоченото условие, не биха могли да сключат договор с НЗОК, се посочва в становището на КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още