IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява „Лидл“ за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Доставчик е подал сигнал до антимонополния орган

15:25 | 28.03.16 г. 1
КЗК проверява „Лидл“ за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява търговската верига „Лидл“ за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Производството е образувано след сигнал от доставчик - „Битас“ ЕООД, става ясно от съобщение на сайта на Комисията.

Дружеството снабдявало от 2012 г. супермаркетите с тестени изделия (точени кори и юфка) под марката Duetti, собственост на „Лидл“.

Продуктите се етикетират и опаковат за сметка на доставчика по изисквания на търговската верига. Дружеството твърди, че с времето производството за веригата става основно за него и надхвърля 50% от общото производство.

Производителят посочва, че е уведомен от „Лидл“ през октомври 2013 г., че до края на декември 2014 г. предприятието следва да се сертифицира допълнително. 

Тъй като допълнително изискваните сертификати и постоянно променяните изисквания за етикетиране и опаковане в кашони струват значителни средства на дружеството, то изпраща на търговската верига писмено предложение за увеличение на продажната цена с 9%.

Представител на търговеца се свързва с производителя и го уведомява, че не приема предложението и изисква намаляване на договорената продажна цена поне с 10%, като в противен случай ще бъдат анулирани активните поръчки към „Битас“ ЕООД.

След това дружеството получава по факс потвърждение за анулиране на активна поръчка, а артикулите остават блокирани.

„Битас“ ЕООД твърди, че впоследствие праща до търговската верига няколко оферти за продължаване на съвместната дейност, но до настоящия момент въпросът не е разрешен.

Дружеството твърди, че след блокиране на неговите доставки в супермаркетите единият от артикулите е заменен с друг, доставян от негов конкурент, като цената на този артикул в търговската верига е същата като на продукта на
„Битас“ ЕООД преди спиране на доставките.

Поради това дружеството счита, че изискването за намаление на неговата доставна цена поне с 10% е абсолютно неоснователно и противоречащо на принципите на свободната търговия и установените добри търговски практики.

В резултат на сигнала КЗК е решила да образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на „Лидл България ЕООД енд Ко” КД.

На този етап "Лидл България" нямат коментар, заяви компанията, потърсена за коментар от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
А га яде кифтетата не рива? Конкурентите ходиха ли да риват, че Уиду е сключил договор с вас, а не с тях, след като цената им е същата?С течение на времето се превърнало в основна дейност -демек блага работа - поточната линия бълва, Лидл изкупува а шефо си лежи дома и си джитка с S-класата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още