IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява за законодателни бариери пред дейността на личните лекари

Антимонополното ведомство ще оцени съвместимостта на законодателството с правилата на конкуренцията

13:50 | 18.08.14 г.
КЗК проверява за законодателни бариери пред дейността на личните лекари

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проучва дали законодателството, което регламентира дейността на личните лекари, всъщност не поставя ограничения пред дейността им, става ясно от публикувано на сайта на комисията производство.

Комисията е получила и доклад на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в който организацията атакува редица законодателни текстове, които според нея пречат на свободното осъществяване на дейност на личните лекари.

В доклада се посочва, че заради разпоредби в Закона за лечебните заведения общопрактикуващите лекари не могат да учредяват и да работят в лечебни заведения за специализирана извънболнична помощ, а само в лечебни заведения за първична извънболнична помощ.

Според посочените норми медицински център и ДКЦ са лечебни заведения, обединяващи съответен брой лекари и лекари по дентална медицина с различни признати специалности. От Сдружението на личните лекари твърдят, че общопрактикуващите лекари притежават специалност „обща медицина“, която е една от основните медицински специалности. С оглед на това Сдружението счита, че общапрактикуващите лекари следва да могат да извършват дейност в специализираната извънболнична медицинска помощ.

Подобни структури би трябвало да се създават и управляват от общопрактикуващи лекари по принципа на надграждането с допълнителни дейности и специалисти, съобразно здравните нужди на населението, посочват още от Сдружението.

Организацията атакува и ограничението общопрактикуващите лекари да могат да сключат само един договор със Здравната каса и да не могат да работят в друго лечебно/здравно заведение с изключение на дежурен кабинет към лечебни заведения.

Общопрактикуващите лекари нямат правото да участват и в клинични проучвания, тъй като разпоредбите предвиждат, че клинично изпитване на лекарствен продукт се извършва под ръководството на лекар или лекар по дентална медицина с призната медицинска специалност в съответната област в лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психично здраве, центрове за кожно-венерически заболявания, комплексни онкологични центрове, диагностично-консултативни центрове, медицински центрове, дентални центрове и медико-дентални центрове, получили разрешение за дейност/удостоверение за регистрация по реда на Закона за лечебните заведения.

От предварителния анализ на нормативната уредба антимонополната комисия констатира, че съществуват бариери за навлизане на пазара на специализираната извънболнична медицинска помощ от общопрактикуващите лекари. Затова Комисията е образувала и производство по застъпничество за конкуренцията и ще оцени съответствието с правилата на конкуренцията на нормативната уредба, която регламентира дейността на личните лекари - Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето, Националния рамков договор и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още