IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши концентрация на фирми за строителство и поддръжка на пътища

Инженеринговата фирма „Валирион“ придобива „Пътна Сигнализация – България“ ЕООД и неговите дъщерни дружества, като целта е навлизане и налагане на европейските пазари

11:58 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Валирион“ ЕООД да придобие едноличен контрол върху „Пътна Сигнализация – България“ ЕООД и неговите дъщерни дружества, пише на сайта на антимонополната комисия.

След направения анализ по Закона за защита на конкуренцията на дейността на участниците в концентрацията, експертите на КЗК са установили, че те не са активни на едни и същи пазари, както и на  вертикално или тясно свързани съседни пазари.

Пазарно присъствие

За целите на оценката КЗК оставя отворена точната продуктова и географска дефиниция на съответните пазари (на пътно строителство, на ниско строителство, на монтаж на ограничителни системи за пътища), тъй като планираната сделка не поражда опасения за съществено засягане на конкуренцията на нито един от тях.

В КЗК преценяват, че пазарното присъствие на всеки от участниците в планираната сделка е незначително спрямо общия обем на пазарите, на които реално осъществяват дейност. Затова след концентрацията не може да се очаква промяна в пазарното положение на участниците в нея, нито настъпването на каквито и да било хоризонтални или вертикални ефекти върху конкуренцията на пазари на територията на страната.

Концентрацията има за цел модернизиране на стопанската дейност, подобряване на пазарните структури и по-добро задоволяване интересите на потребителите, пише в искането за разрешението за консолидация на дружествата.

Посредством сделката придобиваното дружество ще разшири строителната си дейност чрез увеличение на ресурсите, кадровата и техническа обезпеченост при участие в различни процедури, обществени поръчки и конкурси. Увеличаването на потенциала и конкурентоспособността на дружеството биха могли да доведат до навлизане и налагане на "Валирион" ЕООД на европейските пазари.

Сделката

Софийската инженернгова фирма "Валирион" ЕООД придобива едноличен контрол върху "Пътна сигнализация-България" EOOД - София и неговите дъщерни дружества, като изкупи на 100% дяловете. Двете фирми са задължени да уведомят КЗК, тъй като сумата от общите им обороти в страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лева.

Основната търговска дейност на "Валирион", което е под самостоятелния контрол на Цв. Чолаков, е свързана с проектиране, изграждане и инженеринг на промишлени и граждански обекти предимно на територията на България. Конкретните строителни услуги, предлагани от дружеството, са извършване на ниско строителство и монтаж на ограничителни системи за пътища (през 2018 г. дружеството не е реализирало приходи от тази дейност).

Дейността си "Валирион" ЕООД осъществява чрез договори с частни възложители и не изпълнява обекти по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Дружеството не участва в дружества по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). "Валирион" не упражнява контрол върху други предприятия.

Фирмата "Пътна сигнализация-България", която еднолична собственост на Д. Петков, е специализирана в  проектиране, изграждане и инженеринг на промишлени и граждански обекти, като конкретните предлагани услуги са монтаж на ограничителни системи за пътища (мантинели). Дружеството оперира на територията на страната и осъществява дейността си чрез договори с клиентите. Основните приходи компаниятаа са от дивиденти от нейни дъщерни дружества.

От групата на "Пътна сигнализация-България" единствената фирма, която е активна към момента е "АБ" АД - Хасково, чиято дейност включва строителство, ремонт и поддържане на пътища и пътни съоръжения; производство на асфалтови смеси и битумна емулсия; производство на инертни материали и каменно брашно.

"Пътна сигнализация" ЕООД има дялово участие в няколко компании. Основна дейност на дъщерното му дружество "АБ" АД - Хасково, в което "Пътна сигнализация - България" ЕООД чрез "Менд" ЕООД и "Пътстрой-97" АД притежава 100% от акциите, е строителство, ремонт и поддържане на пътища и пътни съоръжения, производство на асфалтови смеси и битумна емулсия, както и производство на инертни материали и каменно брашно. "АБ" АД предоставя строителни услуги по силата на договори за обществени поръчки по реда на ЗОП, както и по програми на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Към датата на подаване на уведомлението дружеството изпълнява самостоятелно строителни дейности по три спечелени обекта, възложени от пътната агенция. Фирмата "АБ" има също така сключени два концесионни договора за добив на подземни богатства - строителни материали - мрамори, със срок на действие 25 години, за находищата "Клокотница", община Димитровград, област Хасково (в сила от 2007 г.) и "Лисово", община Свиленград, област Хасково (в сила от 2008 г.).

Всички фирми, за които не е посочена основна актуална дейност, са дружества, без търговска дейност към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още