IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши придобиването на Булгартабак

Комисията се произнесе близо месец след одобрението на сделката

13:28 | 27.09.11 г. 1
КЗК разреши придобиването на Булгартабак

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията чрез придобиване на пряк едноличен контрол върху „Булгартабак холдинг” АД, а чрез него и на непряк контрол върху дъщерните предприятия на холдинга от страна на  австрийската компания „БТ Инвест“ ГмбХ, съобщиха от комисията.

Антимонополният орган се произнесе за концентрацията близо месец след като надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри сделката. Решението влиза в сила незабавно, посочват от КЗК.

„БТ Инвест“ ГмбХ е дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност придобиване, притежаване, управление и използване на дялови участия в дружества в България.

С придобиването на „Булгартабак холдинг“, купувачът цели дългосрочни инвестиции в компанията, която е лидер на българския пазар, има бързо растящи експортни позиции и притежава високотехнологични производствени мощности и стратегическо географско положение в Югоизточна Европа, се посочва в мотивите на КЗК.

В своя анализ комисията е установила, че придобиващото предприятие и неговата икономическа група не осъществяват стопанска дейност на едни и същи продуктово-географски пазари с „Булгартабак“, нито контролират дружества от тютюневия сектор.

Не са налице съответни продуктово-географски пазари, върху които концентрацията ще окаже въздействие и не се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката преди и след нейното осъществяване, тъй като няма хоризонтални отношения между извършваната от тях дейност.  Не бяха установени и отношения на свързани пазари, се посочва в прессъобщението.

Въз основа на данните от анализа и липсата на промяна в конкурентната среда на съответния пазар КЗК счита, че концентрацията следва да бъде разрешена, тъй като не би попречила по никакъв начин на ефективната конкуренция.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Сетила се Мара да се побара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още