IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши продажбата на „Марица Изток-3“ на фонда Contour Global

По предварителна информация италианската компаня Enel продаде дела си в българската топлоелектрическа централа за 230 млн. евро

12:25 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши продажбата на „Марица Изток-3“ на фонда Contour Global

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на пряк едноличен контрол от страна на Contour Globa България върху „Марица Изток-3“ и „Марица О&М“ и непряк едноличен контрол върху „Енел Марица Изток 3” АД  и „Енел Оперейшънс България” АД, съобщиха от КЗК.

Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Contour Global България, както и групата Contour Global не притежават дъщерни дружества, клонове или свързани лица в България и не извършват дейност в страната, посочват от КЗК. Предприятия от групата на купувача са заети с развитие и експлоатиране на електроенергийни производствени инсталации в световен мащаб.

КЗК счита, че предвид националната географска дефиниция на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия, планираната сделка не би оказала негативно влияние на конкурентната среда в страната.

Преди два месеца стана известно, че италианската енергийна компания Enel е постигнала споразумение за продажба на българската ТЕЦ „Марица Изток-3“ на американския инвестиционен фонд Contour Global.

Сумата на сделката за целия дял на италианската компания в българската топлоелектрическа централа от 73 на сто е в размер на 230 милиона евро. Миноритарният дял в централата е на Националната електрическа компания (НЕК).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още