IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК решава за санкции на трите ЕРП-та до края на юли

През май Комисията установи злоупотреба с господстващо положение за трите енергодружества

12:47 | 15.07.14 г.
КЗК решава за санкции на трите ЕРП-та до края на юли

До края на юли се очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да излезе с решение за санкции на трите елктроразпределителни дружества за нарушение на Закона за защитата на конкуренцията. Това съобщи председателят на Комисията Петко Николов, цитиран от БТА.

Проверките на трите ЕРП-та са за злоупотреба с господстващо положение и споразумения между тях, уточни той.

През май Комисията за защита на конкуренцията предяви на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про твърдения за нарушения, свързани със злоупотреби с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за ниско напрежение.

Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение. Става въпрос за възможността за разпространение на кабелна телевизия, интернет и телефония.

През март от регулатора съобщиха, че КЗК се съмнява в координирани действия на ЕРП-тата. Тогава стана ясно, че Комисията се е самосезирала след сигнали, че електроразпределителните дружества прилагат практики, които препятстват смяната на доставчика.

На въпрос за проекта „Южен поток“ Николов коментира, че КЗК не е разследвала търга за строежа на газопровода. Комисията не e сезирана от нито една държавна институция по казуса, допълни Николов. „След като Европейската комисия разследва случая с газопровода - КЗК, като национален орган, не може да прави паралелно производство, за да не предизвика наказателна процедура срещу България“, обясни той.

Комисията може да се справи с новите, по-кратки срокове за проверки на процедурите за обществени поръчки, смята Николов. Той обясни, че КЗК и сега прави тези проверки в рамките на двадесетина дни и може да ги намали до две седмици. Проблемът идва, когато обжалванията на решенията на КЗК се бавят с месеци във Върховния административен съд, уточни председателят на антимонополния орган.

По негово мнение въвеждането на такси за обжалване на процедурите за обществени поръчки няма да е пречка пред сериозните участници в процедурите. По закон тази такса е до 2 процента от прогнозната стойност на поръчката, но не повече от 15 хиляди лева.

Комисията за защита на конкуренцията вече ще дава редовни ежемесечни пресконференции, съобщи още Петко Николов. Той представи говорителя на Комисията - Марио Гаврилов, доскоро икономически журналист в Българската национална телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още