IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се обяви против новите предложения за цените за таксиметров превоз

Комисията смята, че ценова регулация съществува и в момента, но липсва конкуренция, защото всички работят на минимални цени

13:13 | 22.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unplash</em></p>

Снимка: unplash

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пак се обяви против предложените нови, по-високи цени на таксиметровите услуги с поправки в наредбата за таксиметров превоз на пътници. Комисията се самосезира след направено предложение за промени в наредбата, с които първоначалната цена за таксиметров превоз би скочила 2-3 пъти. Събирането на становища на засегнатите страни и анализът на пазара ѝ отне малко повече от месец.

В решение на регулатора, публикувано на сайта му, се посочва, че предложенията няма да насърчат ценовата конкуренция, а таксиметровите компании ще продължат да работят както и досега, на еднакви цени около въведените минимални нива от общинските съвети.

Антимонополната комисия установява още, че прилаганата от таксиметровите компании първоначална такса е значително под максимално позволената от действащата регулация, което поставя под въпрос необходимостта от допълнително регулиране на първоначалната такса и нейното увеличение.

КЗК предупреждава, че при увеличение на цените, което ще засегне основно кратките курсове, може да се намали търсенето на таксиметрови услуги, което да засегне водачите и да доведе до спад на приходите им въпреки ръста.

Това е четвърто решение на КЗК, с което институцията се противопоставя на въвеждането на ценова регулация на таксиметровите услуги. Подобни решения Комисията е приемала през 2007 г., 2010 г. и 2015 г.

Ценова регулация съществува и в момента

Предложенията за промени в наредбата за таксиметровия превоз на пътници предвиждат първоначалната цена да е в диапазон от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. В същата разпоредба се предвижда и регулиране на цената за един километър пробег извън населено място, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа за населено място с повече от 50%.

Към момента в София за първоначално повикване на такси се заплаща такса от 0,70 лева и през деня, и през нощта. Дневната тарифа е 0,79 лева за км пробег, а нощната – 0,90 лева. Ако промените в наредбата бъдат одобрени, първоначалната тарифа ще стане минимум 1,58 лева през деня и 1,8 лева през нощта. Максималната цена може да бъде, съответно, 2,37 лева през деня и 2,7 лева през нощта.

КЗК посочва обаче, че въпреки съпротивата на регулатора бяха приети минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници в Закона за автомобилните превози, вкл. минимална и максимална първоначална цена, както и на максимална цена за един километър пробег извън населено място. Ценовите нива се определят всяка година от общинските съвети по места, а ако не бъдат определени, важат тези от предходната година, подчертава антимонополната комисия.

В анализа си КЗК посочва, че минималната цена сама по себе си не може да бъде гаранция за качество и сигурност, които могат да се осигурят найефективно чрез подобрен контрол по отношение на стандартите, на които трябва да отговарят автомобилите и водачите. По отношение на максималната цена регулаторът изразява опасения, че може да служи като координационен механизъм, който да доведе до увеличение на цените.

Таксиметровите фирми работят на минимални цени

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Учуден съм много, институция си върши работата. КЗК да не е объркала думите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още