IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се прицели във ВиК-Варна след сигнал за злоупотреба с монопол

Според сигнала дружеството задължава потребителите, желаещи да се присъединят към неговата мрежа, без право на избор да приемат предлаганите условия

11:36 | 11.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Водоснабдяване и канализация" ООД - Варна за установяване на евентуално господстващо положение от страна на дружеството, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на антимонополния орган.

Производството е образувано след сигнал на граждани, според който, възползвайки се от господстващото си положение, дружеството обвързва услугата по съгласуване на инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда с поемане на допълнителни задължения за проектиране и строителство от страна на потребителя. Подателят на сигнала посочва, че съгласуването на инвестиционен проект за еднофамилна жилищна сграда му е било отказано без основание и за да може проектът му да бъде съгласуван от ВиК – Варна, е бил задължен да проектира и изгради за своя сметка пожарен хидрант. След съгласуване на проекта подателят на сигнала получава оферта от ВиК – Варна за строително-монтажните работи, свързани с изграждането на ВиК отклонението, с която се иска 90% авансово заплащане, като цените на услугата са силно завишени. 

Като пример се посочва цена от 1500 лв. без ДДС за закупуване, доставка и монтаж на пожарен хидрант, докато пазарната цена на такъв е 400 лв. с ДДС и 100 лв. с ДДС за доставка и монтаж.

В сигнала се посочва още, че ВиК – Варна задължава потребителите, желаещи да се присъединят към ВиК мрежата на оператора, без право на избор да приемат предлаганите от дружеството условия за строително-монтажни работи, които да бъдат изпълнени от избрана от ВиК – Варна компания, при цени за труд и материали надвишаващи пазарните с между 50% и 300%.

Комисията е направила предварително проучване и е установила, че ВиК-Варна е единствен оператор в района на Варна, което ѝ позволява да налага на потребителите да заплащат за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, както и за дейностите свързани с изграждането ѝ, става ясно още от публикуваното съобщение.

„От клаузите на договора и приложената към него количествено-стойностна сметка се установява, че ВиК операторът задължава потребителя да финансира изграждането на новото водопроводно отклонение, което първият ще изпълни за сметка на втория. На подателя на сигнала е обяснено в устен разговор, че не съществува възможност да избере изпълнител на изкопните и възстановителни работи и те ще бъдат изпълнени от ВиК дружеството. В сключения Договор за изпълнение на СМР е предвидено, че потребителят се съгласява единичните цени по видове СМР да подлежат на едностранна промяна от страна ВиК Варна, в случай че е налице изменение от страна на неговите подизпълнители, които са избрани чрез обществени поръчки...“, посочват от КЗК.

Според антимонополния орган констатациите пораждат „основателни съмнения, че, възползвайки се от положението си на единствен оператор на ВиК мрежата в района на гр. Варна, ВиК – Варна налага на потребители, желаещи присъединяване към ВиК мрежата, както поемането на разходите за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, така и цените за дейностите по изграждане“. Според КЗК по този начин потребителите са поставени в положение да финансират изграждането на ВиК мрежата, ако искат имотите им да бъдат присъединени към нея, при това по цени, едностранно наложени от ВиК оператора и вероятно по-високи от пазарните

„Лишаването на потребителите от право на избор по отношение на изпълнителя на СМР за водопроводното отклонение след измервателните уреди в имотите им поражда опасения за влияние върху конкуренцията между строителните фирми в региона. Това е така, тъй като допълнителните дейности извършвани от ВиК оператора, биха могли да се извършват от други предприятия. Потребителите имат право да изберат изпълнител на тези СМР, като договорят с него пазарни цени за изпълнението им. Предвид това следва да бъдат отчетени възможните структурни ефекти от поведението на ВиК – Варна върху пазара на строителни услуги в региона, без това обстоятелство да променя характера на злоупотребата, тъй като тези ефекти са следствие от експлоатирането на потребителите“, изтъкват от ще от КЗК.

„Поведението на ВиК - Варна разкрива характеристики на евентуална експлоатативна злоупотреба, което налага КЗК да анализира дали чрез поведението си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК - Варна си осигурява приходи, които не би реализирало или които клиентите не биха приели, ако имаше алтернатива на предлаганите от дружеството услуги, като по този начин уврежда интересите на потребителите", пише още в становището на комисията.

Дружеството, с което ВиК - Варна работи от години при осигурена липса на конкуренция е Едноличният търговец „Станка Василева". То изпълнява на практика всички ремонти на пътни участъци в града след извършени ремонти на водопроводната и канализационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още