Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК възложи на АПИ да класира и определи изпълнител на тунел „Железница“

Гръцката фирма „Актор“ оспорва решение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на офертите за "Струма"

КЗК възложи на АПИ да класира и определи изпълнител на тунел „Железница“

Снимка: АПИ

Комисията за защита на конкуренцията е възложила предварително изпълнение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница”.

В проекта влиза строителството на „Подучастък № 2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери“.

В Комисия за защита на конкуренцията е образувано производство по преписка във връзка с постъпила жалба от „Актор“ АД срещу решение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществената поръчка за довършване на строителството на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 и тунела „Железница”, пише на сайта на антимонополната комисия.

Още по темата

Към момента КЗК не се е произнесла с решение по същество, т. е. не е разгледала твърденията, които засягат законосъобразността на обжалваното решение. Определението, с което е допуснато предварително изпълнение не е влязло в сила, тъй като не са изтекли законоустановените три дни от уведомяването на страните. Не е сключен и договор за възлагане на обществената поръчка, уточняват от АПИ.

Повод за коментара на АПИ е твърдение в медиите, че КЗК е разрешила на пътната агенция предварителното изпълнение на спечелената от консорциум с участието на „Джи Пи Груп“ поръчка за проектирането и строителството на Тунел „Железница от магистрала „Струма“.

В случай, че в срока за представяне на становище по жалбата пред КЗК възложителят иска предварително изпълнение, какъвто е настоящият случай, КЗК се произнася с определение. С този акт не се разглеждат твърденията в жалбата по същество, поради което с него не се определя дали обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно или съответно е законосъобразно, коментират юристите на пътната агенция.

Според тях санкция в размер до 10% от стойността на договора може да се наложи само в случай, че възложителят е сключил договор за обществената поръчка след допуснато предварително изпълнение, което е влязло в сила и с решението на КЗК е установено, че обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно. В случая обаче не е налице такава хипотеза.

Investor.bg припомня, че гръцката компания "Актор" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията обществената поръчка за изпълнители на тунел „Железница“ в средата на август.

Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. За изпълнител на проектирането и строителството на тунел „Железница“ беше избрано обединение начело с „Джи Пи Груп“.

„Актор“ беше подала оферта за втората обособена позиция от поръчката, в която се включва и обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери.

Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 1060 календарни дни.

До отваряне на ценовите предложения бяха допуснати четири обединения, а за победител беше обявено обединение ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“ с участници: „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „Виа План" ЕООД с цена от 185 370 370. 37 лв. без ДДС.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Обществената поръчка беше в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката беше обособена на три части, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на ОПТТИ 2014-2020 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?