Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗП е извършила над 200 проверки в големите търговски центрове

Възникват нови пазарни ниши за онлайн търговията, изтъква Димитър Маргаритов

КЗП е извършила над 200 проверки в големите търговски центрове

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Все по-интензивното използване на терена на интернет за онлайн търговия създава предпостави и рискове за измамни схеми, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНТ. Той уточни, че възникват нови пазарни ниши за онлайн търговията. 

Още по темата

"Наблюдаваме и големи проблеми, свързани с опити за продажба на лекарства в интернет, за продажба на различен тип продукти със съмнителен произход, които се представят като вършещи чудесна работа за лечението на коронавирус“, обясни Маргаритов.

Всичко това, по думите му, може да бъде контролирано с доста по-интензивно трансгранично общуване между съответните органи в държавите по света. В България функционира Европейски потребителски център към КЗП и това създава условия за добри контакти с държавите членки от Европейския съюз (ЕС).

"Има категорична забрана за продажба в интернет на лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. Съгласно действащата нормативна уредба могат да се закупят само такива, които се отпускат без лекарско предписание и хранителните добавки. Но по отношението на затягането на контрола върху продажбата и на такива следва да се работи още“, отбеляза Маргаритов.

Той подчерта, че свободната продажба на ваксини към момента е невъзможна.

КЗП е извършила над 200 проверки в големите търговски центрове, за да установи дали има опит за заблуда на потребителите и е открила 17 нарушения, каза още Маргаритов.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март