IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП е предявила колективен иск срещу "Максима България"

Комисията иска да бъде преустановена нелоялна търговска практика

15:40 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗП е предявила колективен иск срещу "Максима България"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е предявила колективен иск срещу "Максима България" ЕООД заради прилагането на нелоялна търговска практика, се съобщава на сайта на комисията. 

Според комисията търговската верига е предоставяла заблуждаваща информация за цените на стока. КЗП е поискала от Софийския градски съд веригата супермаркети да бъде задължена да преустанови прилагането на тази практика.

От КЗП уточняват, че е предоставяна информация, която е фактически точна, но по такъв начин, че да подтикне към покупка потребителите.

Нарушението е установено през 2011 г. след жалби на потребители, че хранителни продукти в търговски обект на веригата са били с две различни цени – едната върху опаковката, а другата на етикетите, уточниха от КЗП за Investor.bg. Последвали проверки, които изяснили, че нелоялната практика не е на производителя на хранителните продукти, а на търговеца и комисията се е произнесла за наличието на нелоялна търговска практика. Също така е било забранено прилагането й.

Тъй като жалбите със същото оплакване са продължили, е заведен колективен иск, за който се чака решение на последна инстанция. Комисията иска съдът да постанови забрана, засягаща бъдещото прилагане на нелоялната практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още