IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: Потребителската защита не е поле за експерименти

Председателят на КЗП заяви комисията е най-търсената институция в България с 25 хил. сигнали и жалби годишно

11:20 | 02.09.17 г.
<p>
	Димитър Маргаритов. <em>Снимка: КЗП</em></p>

Димитър Маргаритов. Снимка: КЗП

Потребителската защита не е поле за експерименти и е въпрос на сериозни, систематични и целенасочени усилия. Това каза за Радио „Фокус“ Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Във връзка с това, че Националната асоциация за защита на потребителите оспорва ефективността на виртуалните приемни, Димитър Маргаритов заяви: „Не съм притеснен от опита за манипулативно пресъздаване на истината, защото ние водим абсолютно точна статистика за сигналите и жалбите, които постъпват в Комисията за защита на потребителите. Те са 25 000 годишно“.

По думите му КЗП е безспорно най-търсената институция. „Гражданите очевидно ни имат доверие“, добави той.

Относно твърдението на Асоциацията, че ако се направи експеримент, от всеки десет проверени обекта не по-малко от девет ще бъдат с нарушения, Маргаритов бе категоричен, че потребителската защита не е поле за експерименти.

„Това е много сериозна тема. Законодателството е въвело редица изисквания, на които би трябвало да се подчиняват и търговците, и институциите, ако щете дори и потребителите и най-вече неправителствените организации“, поясни той и допълни, че това е въпрос на сериозни, систематични и целенасочени усилия.

„А когато говорим за числа, статистиката показва и това е трайна тенденция в последните години – не става въпрос за Димитър Маргаритов или за някой друг – че в около десет процента от случаите при проверките на Комисията се установяват нарушения. Това е един тренд, който ни приближава до средноевропейския“, заяви председателят на КЗП.

„Нещата са много сериозни. Трябва да се работи задълбочено. Ръката ми е протегната към всички, които желаят градивно да работят за това потребителите да бъдат защитени добре и нарушенията да намаляват. А не да търсим обратното само за да се докажем или да търсим някакви користни цели“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още