Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗП: При летните стоки за деца може да има несъответствие с безопасността

Има рискове от инциденти с ролери, скейтборди, тротинетки и велосипеди, предупреди Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

КЗП: При летните стоки за деца може да има несъответствие с безопасността

Снимка: Архив Ройтерс

Несъответствието на летните стоки за деца със стандартите за безопасност и неправилната експлоатация крият рискове от инциденти. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по БНТ.

Още по темата

„Порязване, падане и нараняване са основните рискове при най-често купуваните за лятото стоки за деца, сред които са ролери, скейтборди, тротинетки и велосипеди. До подобни инциденти може да се стигне, ако тези изделия не отговарят на стандартите за безопасност или не се спазват инструкциите на производителя за въвеждане в експлоатация, поддръжка и употреба“, коментира той.

Маргаритов обясни, че при проверките търговците трябва да представят документи, които да доказват, че всяко  средство, което предлагат, отговаря на съответния стандарт за безопасност. „Законът изисква за всяка потребителска стока да има гаранционна отговорност до две години. Ако тя даде дефект, търговецът е длъжен да предприеме действия за отстраняването му при рекламация. Не го ли направи в срок, търпи санкция от контролния орган”, посочи председателят на КЗП.

Маргаритов поясни, че при сега действащото законодателство, при проявата на някакво несъответствие в първите шест месеца от покупката, потребителят не е длъжен да доказва, че то не се дължи на неправилна експлоатация и търговецът поема целия риск от възникналия проблем. 

Председателят на КЗП даде и практични съвети за какво да се внимава в магазина при покупката на най-желаните детски стоки за лятото.

„Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на публикуваната на нашия сайт информация някои по-съществени разстояния, които са задължителни по стандартите за безопасност и които наистина гарантират, че в зависимост от възрастта на детето, то ще може правилно да управлява велосипеда. Важно е например, когато говорим за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието между самата ръкохватка и спирачния механизъм да позволяват на детето от съответната възраст спокойно да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Ръкохватките трябва да имат разширения в края, което да бъде не по-малко от 4 см, за да се предотврати изплъзване на ръката по време на управление. Крепежните елементи да не позволяват самостоятелна възможност за развиване”, съветва Маргаритов.

По думите му това са специални технически решения, които гарантират безопасността. „Те са резултат от много задълбочени изследвания и са залегнали в т.нар. стандарти за безопасност“, каза той и добави, че експертите на КЗП следят за тяхното спазване, за да гарантират, че на пазара няма разпространени опасни стоки от този тип.

Маргаритов обясни, че по отношение на ролерите, скейтбордите и тротинетките е важно да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордите и тротинетките е задължително повърхността отгоре да е леко грапава, за да не позволява приплъзване на обувките. Той препоръча на родителите при покупката да настояват да получат инструкция за безопасност, която задължително е на български език.

„От изключително значение е да се осигурят средства за лична безопасност като каски, налакътници и наколенки, които дори детето може само да избере, за да ги ползва после с удоволствие. Неспазването на стандартите и неправилната експлоатация може да доведат до различни инциденти”, обърна внимание председателят на КЗП. Той препоръча възрастните да следят децата си, когато те използват надуваеми средства във водоемите.

Маргаритов препоръча преди покупка да се прави справка в публикувания на интернет страницата на КЗП регистър на забранените опасни стоки.          

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Видеоконтрол за „Монтюпе“ и ТЕЦ-Русе заради мръсен въздух нареди МОСВ