IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП проверява търговците на автомобили втора употреба

Комисията за защита на потребителите вече се е произнесла по наличие на нелоялни търговски практики

11:38 | 08.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява салоните и автокъщите, в които се продават леки автомобили втора употреба. Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов по телевизия „Европа”, предава пресцентърэт на институцията.

Пазарът на автомобили втора употреба е доминиращ у нас и кампанията има превантивен характер, коментира Маргаритов. Освен установяването на различен тип нелоялни практики и забраната им, проверката би могла да препятства и тяхното разпространение на пазара в по-голям мащаб, подчертава той.

„В България все още голяма част от потребителите ползват автомобили втора употреба. Затова ние решихме да реализираме тази кампания, като стремежът ни е тя да има и превантивен ефект“, коментира той.

Инспекторите на КЗП проверяват наличието и верността на информация за датата на производство на автомобила, пробег, мощност, тип двигател, скоростна кутия и други особености. Инспекциите обхващат както самите обекти, така и сайтовете на търговците. За установяване коректността на предоставяната информация се изискват придружаващите автомобила документи. 

Констатираните нарушения досега са свързани с несъответствието на посочената върху задължителните табели информация за година на производство, кубатура, километри, мощност, разход на гориво, цена с това, което е в действителност.

КЗП вече се е произнесла за наличието на нелоялни търговски практики на пазара на автомобили втора употреба. „Когато тези заповеди влязат в сила и когато наложим санкциите, все повече търговци ще си дадат сметка, че това е много отговорна дейност и че трябва да гарантират на потребителите правото на информация и най-вече – безрисково пътуване”, посочи председателят на КЗП.

Маргаритов обясни, че когато потребителите са сключили сделка в условията на прилагане на нелоялна търговска практика, те имат права и могат да си ги потърсят. Биха могли да претендират по съдебен ред за разваляне на договора и за обезщетения за претърпени вреди. „Възниква обаче ситуация, в която човек изпитва съществени неудобства – не може да ползва тази кола, а да не говорим, че когато тя не е в пълна изправност, има рискове за живота и за здравето”, допълни той.

Председателят на КЗП каза още, че някои от търговците имат добрата практика да предоставят гаранция за автомобила, независимо от това, че е втора употреба. Търговската гаранция не е задължителна, но при наличието й в някои случаи е с по-добри условия от законовата. Стоките, включително и тези втора употреба, имат гаранция до две години от закупуването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Аре пак дребнотемие и гонене на Михаля. Големите картели "не съществуват", нищо, че им ядем попарата всеки ден. Останаха дребните автокъщи, продаващи по десетина автомобила. От ТИЯ толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още