IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: Търговците опитват да хитруват по празниците

Срещата с непознати и нови търговци преди Великден криe повече рискове, предупреди Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

10:37 | 23.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
КЗП: Търговците опитват да хитруват по празниците

Рисковете при пазаруването по  Великден идват и от това, че поради пътуване или поява на нови магазини потребителите се срещат с непознати за тях търговци, което ги поставя в по-различна среда. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air.

„Когато не сме били в контакт с даден търговец, той е нов за нас, рисковете са по-големи от това да не реагираме на момента и чак по-късно да усетим, че спрямо нас е адресирана нелоялна търговска практика”, обясни Маргаритов.

„Обикновено, когато пазарувате в търговски обекти регулярно, системно, Вие имате определени очаквания и знаете как да реагирате, ако нещо се обърка. Когато става въпрос за нововъзникнали, включително и амбулантни търговци, е необходимо по-голямо внимание”, препоръча той.

Председателят на КЗП обърна внимание на това, че по празници някои търговци могат да злоупотребят с еуфоричното настроение на клиентите си. „Хората са по-приповдигнати, мислите им основно са концентрирани върху това как ще изкарат празниците с близки и познати. Вниманието малко като че ли се притъпява по отношение на това, което им се предлага като намаления, промоции. Търговците се опитват да се възползват от това понижено внимание, за да хитруват и да продадат нещо по-скъпо, отколкото то действително струва, но на промоция”, подчерта той.

Димитър Маргаритов отбеляза, че за Великден традиционно се брандират стоки по специфичен начин. „Това само по себе си не би трябвало да води до повишаване на тяхната цена. Обаче понякога може и това да се случи, коментира той. – Важното е потребителите да обръщат внимание на тези търговски прийоми и да подхождат към тях критично.“

Председателят на КЗП напомни, че трябва да се внимава и с амбулантните търговци, особено при покупката на хранителни продукти, за които има определени изисквания по отношение на производството и съхранението им. „Тези търговци също би трябвало да спазват законовите изисквания по отношение предоставянето на информация за произход на стоките, цени и т.н.“, посочи той.

Маргаритов съобщи, че в седмицата на Великден инспекторите на КЗП ще проверяват в търговските обекти и онлайн пространството правото на информация, обявяването на цените, включително и на хранителните стоки.

"Заедно с колегите от Агенцията по храните виждаме, че се правят опити да бъдат неглижирани новите регламенти по отношение на обозначаването на стоките – предимно с печатите за произхода на агнешкото месо. Често ни представят агнешко за българско, а то е внос. Всеки би трябвало да разполага с документи за произхода на стоките, които предлага. Имаме дежурни екипи по празниците. Хората могат да подават жалби и екипите ни ще откликнат, ако има проблеми", разкри той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още