IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Борисов: Намерихме баланса между противоепидемични мерки и растеж

В края на 2019 година говорихме за търговски войни, но пандемията промени всичко, смята българският министър на икономиката

14:39 | 16.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 г. България отчита рекорд по брой сертифицирани инвестиционни проекти и очакванията са за добри резултати по отношение на привлечените инвестиции, коментира икономическият министър Лъчезар Борисов по време на онлайн конференцията "Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации - Зелена програма - Цифрова трансформация", организирана от Economist Events.

Според него страната е успяла да намери баланса между противоепидемичните мерки и растежа, а кризата е шанс за трансформация на българската икономика. Иновациите са в основата на тази трансформация, допълни още министърът.

Цифровизацията е била предизвикателство за България още преди пандемията от коронавируса, каза Борисов по време на конференцията. Според него обаче страната ни може са се справи успешно, защото имаме най-добрия ИКТ сектор на Балканите.

Освен дигитализацията приоритети пред българското правителство е кръговата икономика, която ще направи страната "по-зелена, по-силна" и ще даде тласък на българското развитие.

И България, и света изпратиха 2019 година с добър икономически растеж и оживление. "Говорихме за търговски войни и протекционизъм", каза Лъчезар Борисов и допълни, че пандемията е променила всичко.

Все пак страната ни изпраща кризисната година с най-нисък държавен дълг, 3% бюджетен дефицит, който е един от най-ниския в ЕС, ниво на безработица от 5% по данни на НСИ и 7% по данни на Агенцията по заетостта, както и със запазена фискална дисциплина.

България е въвела най-либералните ограничения в Европа и много бизнеси работеха нормално. Повишени са доходите на работещите, което води и до ръст на вътрешното потребление, категоричен е икономическият министър. Той допълни, че увеличаването на бюджетния дефицит е породено от мерките за ограничаване на коронавируса.

Планираме трансформация на капацитета на Българската академия на науките (БАН), за да бъде направена връзката между иновациите и промишлеността, коментира и Мартин Дановски, който е председател на Агенцията за иновациите. 330 млн. лева ще бъдат насочени към финансиране на университетски проучвания, допълни още той.

Приоритети за страната ни в дългосрочен плън ще бъдат висшите учебни заведения, както и фокус към основното образование. Страната ще насърчи и бизнесът да търси и инвестира в иновации, посочи още Дановски.

Приоритет за Българската банка за развитие (ББР) ще бъдат иновациите в енергийнта ефективност, защото те имат много широк спектър на резултати - социални, икономически и екологични, коментира София Касидова. Тя посочи, че инвестиции ще бъдат насочени и към инфраструктура и дигитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Ако Боце мисли, че щом има избран Мавзолей за президент на САЩ нещата отиват на приключване, просто не са му свели, че Китай е изпреварил САЩ и че всичко тепърва започва. До изтрещяването на $..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Нищо не СИ намерил, БМБ! Понякога се питам дали съзнаваш какво говориш. Вятър те вее на бяла кобила. Какви пандемични средства и какъв растеж бълнуваш??? Вижте си програмата, която предлага дончев срещу парите от ЕС- харчлък заради самия харчлък.Идва и вашия ред. Дано тръгнем по-честно и по-бързо напред без тебе, ***, ушатия каскет и други подобни лакоми некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още