IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Борисов: Не се налага вдигане на преките данъци, имаме финансова стабилност

До момента са инвестирани близо 1 млрд. лв. в икономиката, каза ресорният министър

11:28 | 09.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe /Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe /Bloomberg

Финансовата стабилност, която имаме, е доста сериозен буфер в българската икономика, така че не се налага вдигане на преките данъци в момента. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по Нова телевизия в отговор на предупреждението на БНБ, че може да се стигне до подобна ситуация, ако бюджетът не се върне към нулеви дефицити в следващите години.

Имаме ниска задлъжнялост, което ни позволява да не пипаме данъчната система, категоричен е икономическият министър.

„Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8,5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов. 

Той цитира и прогнозата на Европейската комисия, според която страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-добър от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от средния за ЕС.

„На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива сътресения и турболенции“, посочи икономическият министър.

До момента Министерството на икономиката, заедно с Министерството на труда и социалната политика, са инвестирали близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР, добави Борисов.

Министърът обясни, че по действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лв. Ще бъдат отворени и две нови процедури, които ще бъдат разплатени през следващата година.

Борисов посочи, че през месеца ще се обяви грантова схема за ликвидност за компаниите с оборот над 500 хил. лева. Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат насочени мерки към предприятията, които да трансформират своя бизнес към дигитализация. След това продължаваме работа по инициатива на ЕС на стойност 391 млн. лв., които ще бъдат за възстановяване, растеж, дигитализация и иновация на предприятията, каза още министърът.

Във връзка с налагането на нови рестриктивни мерки от страна на държавата министърът посочи: „На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по най-рационалния начин, като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, каза министърът на икономиката.

Борисов припомни, че и по време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

Той отправи апел за солидарност и спазване на мерките, защото ако те не се спазват, ползата от тях ще е нулева.

В момента се работи по няколко големи инвестиционни проекта на ниво вицепремиер, посочи министърът на икономиката. Те са във високотехнологичната индустрия и промишленост, каза той, без да влиза в конкретика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
на преките - не, само на косвените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още