Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Може би през 2021 г. ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% от загубеното в кризисния период

Л. Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Лъчезар Борисов, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата. Тя е на стойност 116 млн. лева по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП. Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември. Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов. 

Още по темата

По мярката 60/40 са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни Борисов. Мярката 60/40 е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември, припомни икономическият министър.

"Още 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари", каза министърът на икономиката и обобщи, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.

Според министър Борисов 2020 година завършва със спад около 4% според различни прогнози и определи това като успех, тъй като очакванията са били за спад над 5%.

"Може би през 2021 година ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% от загубеното в кризисния период. Това е допълнено с добрите макроикономически и финансови параметри за дефицита и дълга. България по тези и по още два показателя ще бъде лидер в ЕС", коментира Лъчезар Борисов.

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви още министърът на икономиката.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Може би през 2021 година ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% от загубеното в кризисния период. "

Тоя не е министър, а врачка на кристално кълбо ;)
Както върви с нови локдауни, може би спадът ще се задълбочи.
1
 
1
 
5
Лъчо до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Говоря за микро предприятията с 2-3 служители, квъртални кафета и кръчми , малки магазинчета за дрехи в моловете и търговските центрове в малките населени места където там работи цялото семейство. Разбира се има и такива " бизнесмени", те не са за мислене.
4
 
2
 
4
nkavrakov1982 до: Лъчо
преди 1 месец
Ако имаш бизнес и нямаш поне едни 200 000евра кеш,за трудни времена,за какъв бизнес говорим?Не защитавам държавата в никакъв случай,ама до оня ден рязни *** си купуваха коли на лизинг за по 60 хил евра,харчеха като за последно без да мислят за трудни времена.В същото време плащаха мизерно на служителите си.
2
 
4
 
3
Лъчо до: kane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Когато имаш собствен бизнес и си Управител - самоосигуряващо се лице, лично ти не получаваш нищо. Нито 60/40, нито 25лв. на ден не ти се полагат. Явно управляващите предполагат, че имашхиляди заделени пари печалба и може да живееш месеци на ред с тях. Все едно не знаят, че много фирми ще са на загуба. А парите в подкрепа на бизнеса са за покриване на разходи които дори и бизнеса да е затворен те си вървят ( наем или част от наема, такси, застраховки, каско и граждански на автомобили, комунални услуги и т. Н)
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви още министърът на икономиката"

Това означава че българина живее на жизнения минимум без значение от икономическата ситуация. Той просто оцелява. Харчи едно и също за да живее.

Още от Икономика и политика
Ще ни изненада ли избирателната активност по време на вота?