Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Дацов: България все още не проявява разбиране относно Зелената сделка

Планът на ЕС е да се върне на мястото, което заемаше в света преди 10 години, смята зам.-министът на финансите

Л. Дацов: България все още не проявява разбиране относно Зелената сделка

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зелената сделка е план за бъдещето на Европа, за нов тип технологична икономика, представена приемливо за обществото. Това каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в предаването „Клуб Investor“. По негово мнение България все още не проявява разбиране относно дълбочината на тази стратегия. 

Още по темата

"Европейската зелена сделка е планът на Европа за връщане към мястото, което заемаше в света преди 10 години, преди да загуби позицията си на икономически лидер и на политически водач", изтъква Дацов, добавяйки: „Става въпрос за технологична смяна на икономиката. Зелената политика е по-скоро опорната точка, върху която нещата да бъдат поднесени на обществото. Това е дългосрочен проект и е възможност Европа да продължи на по-висока скорост да структурира икономиката си в бъдеще, така че тя да започне да придобива онзи нов облик, който ще бъде доминиращ през следващите около 20 години. Виждаме, че той ще бъде базиран на новите технологии“.

Според Дацов държавите трябва да преосмислят как да доставят на хората по-бързо, по-ефективно и по-качествено базовите неща, които дават възможност човек да се развива, а именно социалната система, образованието, здравеопазването и достъпът до култура.

Той коментира и спорът от миналата седмица между БНБ и НСИ относно оценката на брутния вътрешен продукт (БВП) по отношение на потреблението.

„Не изглежда много достоверно това, ние да сме единствената държава, която статистически бележи ръст на потреблението. Ако това е вярно, ние сме единствените хора, които имаме различен модел на поведение при криза“, заяви бившият зам.-министър.

Той допълни, че според него по-скоро спадът е лек, но не много по няколко причини.

„Ако погледнем онези 100 000 хиляди души, които са се върнали в България, те реално не присъстват на пазара на труда. Те са една т.нар. мигрираща компонента. Тези хора не търсят постоянна работа тук, но същевременно имат добри спестявания и ги харчат в момента. Може би заради това се получава тази разлика в потреблението, защото тези хора не са обхванати в броя на заетите, но те добавят към потреблението“, посочи Дацов.

Той коментира още, че е нормално в момента в България да има т.нар. зомби компании, които съществуват само защото са подпомагани от държавата.

„Това обаче не може да продължи дълго. В един момент просто ще претърпят нормален фалит и вероятно след време ще ги видим отново на пазара“, изтъкна Дацов.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Според мене Дацов малко засяга зелената икономика и си отива на тема, от която повече разбира и добре разви в този сайт около 1-2 седмици - да го кажа по-общо, за безразсъдното и непрозрачно харчене на държавни пари от (прамителството на) БМБ, особено през месец декември. По повод на сделката - идеята е добра и е своеобразен поклон пред новия шеф на ЕК. За Юнкер имаше един инвестиционен фонд, с който трябваше да го свързват хората - като инициатор и да се помни с добро. При зелената сделка е все още говорене в най-общ план. При тези надвиснали отвсякъде въпроси най-лесно е да се отлага Зелената сделка по една или друга причина. Някак си не миждам ЕК да се активира и мобилизира отделните държави за значително развитие на зелената икономика на база на високите технологии. Но като се споменава темата сред другите, добре звучи.
0
 
3
 
4
ing5rov до: lyusien
преди 7 месеца
"грандоветe" ше ги получи който требе , спи спокойно ... ние сме само агитката ...
3
 
1
 
3
преди 7 месеца
След като няма разбиране няма и пари Това значи че ще загубим стотици милиони грандове за зелени технологии Нищо ново под българското слънце
1
 
1
 
2
преди 7 месеца
"Европейската зелена сделка е планът на Европа за връщане към мястото, което заемаше в света преди 10 години, преди да загуби позицията си на икономически лидер и на политически водач", изтъква ДацовДа бе ... точно там ше пристигне Европата със зелената сделка ... по-скоро в късното средновековие ...
2
 
4
 
1
преди 7 месеца
Л. Дацов: България все още не проявява разбиране относно Зелената сделка Дееееебил,и защо трябва да си наденем още 1 хомот?Що сме най-бавно изчезващият етнос или как?Аа, наобратно, а? Бързо, налЕ ??

Още от Икономика и политика
Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър