IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Важен е механизмът на държавната подкрепа

Инвестиции в здравеопазването и запазването на работните места трябва да бъдат абсолютен приоритет на държавата, категоричен е финансистът

12:03 | 24.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката на правителството да плаща 60% от заплатите на работниците в засегнатите от кризата сектори заради коронавируса е много правилна и абсолютно адекватна. Такава е практиката в повечето европейски държави. Важен е обаче механизмът, по който се разпределя тази подкрепа. Това каза финансистът и икономист Любомир Дацов в коментар на ситуацията по Нова телевизия.

Финансистът отбеляза, че тази мярка е била в основата при възстановяването на Германия след кризата 2008 - 2009 година и посъветва правителството да види и почерпи опит от германския механизъм. 

Investor.bg припомня, че за периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица. Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет.

Дацов коментира, че най-важното, което България може да направи в тази засегната обстановка, е да се инвестира в здравеопазването за борбата с коронавируса, както и да се запазват работните места.

„Има универсален икономически подход в такива ситуации. Инвестиции в здравеопазването и запазването на работните места трябва да бъдат абсолютен приоритет на държавата“, категоричен е финансистът.

За много страни по света кризата вече е не само здравна, а и икономическа, каза Дацов и коментира начина на Испания да се справи с коронавируса, тъй като той се намира там. По думите му истерията в Испания е много по-малка, независимо че бройката на заболелите и жертвите е много по-голяма от тази у нас.

„Посланията, които се изпращат към испанското общество и степенуването на целите, са малко по-различни от тези в България. Призивите са всеки човек да се чувства спокоен и да бъде максимално щастлив“, обясни Дацов. Той каза, че испанците също се опитват да държат хората вкъщи, но залагат много и на образованието по темата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"...но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто ..." , а след 3 месеца кво праим ?! Щото Бокаса и шайката гласят дълго време да се "борят" с вируса чрез извънредното положение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още