IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Митов: Големите проблеми пред България са застаряването и пенсионната система

Трябва да се прескочи клопката на средните доходи, а това става с развитие на човешкия потенциал, иновациите и технологии, твърди икономистът

13:41 | 18.01.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите проблеми пред България са застаряването и пенсионната система. Това мнение изказа Любомир Митов, главен икономист за Централна и Източна Европа в Unicredit, пред журналисти във Виена.

„Харчим прекалено много пари за пенсии, а голяма част от населението – държавни служители, полиция, армия - те не плащат осигуровки, а идват от бюджета и това трябва да се промени. В противен случай фискалната политика след няколко години ще започне да изпитва трудности“, заяви Митов. 

По думите му не само в България, но и в целия регион държавите са стигнали до етап, когато двигателите на икономическия ръст постепенно започват да изчезват.

„Вече ниски заплати не вървят, инфраструктурата ще бъде доизградена след няколко години, пренасянето на производство от Запада стига до някакъв предел и оттук нататък трябва да се намери нов модел на икономически растеж“, коментира той. „Трябва да се направи този скок – да се прескочи клопката на средните доходи, а това се отдава на много малко страни по света и става с развитие на човешкия потенциал, иновациите и технологии. Говорим за Корея, Тайван, Израел. Нито една държава, богата на ресурси, не е успяла да го направи. Според Митов „картинката е ясна и отговорът е там, само че нито едно правителство в ЦИЕ не се интересува от това“.

Що се отнася до България, по думите на Митов от 1997 г. страната се управлява на много прости принципи като автопилота.

„Не можем да харчим много и не можем да печатаме пари, което засега работи много добре. Проблемът е, че това е необходимо, но недостатъчно условие“. Според главния икономист на Unicredit за ЦИЕ в България са необходими  куп институционални и структурни реформи, които да се справят с неефективната държавна администрация, корупцията, ирационалната съдебна система. „Има куп регулации на бизнеса, които нямат никакъв смисъл, освен да пълнят джобовете на чиновниците. Това са неща, които лесно се решават, стига да има политическа воля“, коментира Митов.

Друг проблем е, че много от безработните не могат и да бъдат интегрирани на пазара на труда (unemployable). „Има голям недостиг на квалифицирани кадри, не става дума само за висшисти. Много често компании казват, че искат хора с основно техническо образование, да говорят поне елементарен английски и да се оправят с компютри. Когато не могат да намерят такъв човек, инвеститорите не идват. И това е голяма дупка. Има много икономисти и юристи, но няма достатъчно технически специалисти и това е в целия регион“, посочва Митов.

По думите му ако тази тенденция се запази – емиграцията на младите и кадърните хора - това ще влоши ситуацията и оттам ще дойде и натискът надолу върху потенциалния ръст.

„За съжаление, тук няма бързо решение на въпроса, защото реформите в системата за професионално образование и в цялата образователна система ще отнемат едно поколение – 10-12 години“, прогнозира Митов. „В повечето училища карат учениците да запомнят факти, не ги учат да мислят. Има нужда от промяна в цялата философия, която няма да стане изведнъж. Но що се отнася до професионалното образование, може да се направи нещо и бизнесът може да помогне. В интерес на компаниите е вместо държавата те да създадат хора, които могат да използват в тази област. Това трябва да стане надпартиен национален приоритет“, допълва той.

Що се отнася до перспективите на България да стане член на еврозоната, Митов посочва, че „нашето желание не е достатъчно“. „Не са ни поканили поради две причини, едната е цялата несигурност в Европейския съюз, а втората е институционалата среда - съдебна реформа, корупция. Това не са формални критерии, както и за Шенген, но се гледат", отбелязва той.

„Аз смятам че българските доходи са доста по-ниски от средно европейските, така че по начало може още малко да се повишат. От друга страна, България живее с еврото вече 20 години и приемаме само негативите от него – тоест невъзможността да манипулираш валутния курс, държиш огромни валутни резерви и плащаме съществена премия към нашия външен дълг. Опасността, когато ни приемат, е да се получи гръцко-ирландско-португалски ефект – тъй като ще се получават по-лесно кредити, може да започне масово взимане на кредити, което пък да доведе до загробване“, обяснява икономистът. Той прогнозира, че някога ще станем членове на еврозоната, но не и в близките 2-3 години по чисто политически причини. „Иначе от гледна точка на индикаторите сме вътре“, казва Митов.

Предвид нестабилната политическа ситуация в страната, предстоящото формиране на служебен кабинет, избори и след това редовно правителство, Митов посочва популизма като опасност и очаква още по-фрагментиран парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
copper
преди 7 години
minjata, подсещам ... твоето бъдеще зависи само от епилациятати си знаешхохохохо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
honaniga
преди 7 години
Мъка, мъка, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
QUANTUM
преди 7 години
Really? Е това е голяма новина и анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
мдааа...светло бъдеще се очертава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
ivan.ivanov
преди 7 години
Наскоро прочетох, че през идните години, работната сила в България ще бъде около 30% от малцинствата. Да им е честито на българина капиталист!!! Прогониха силния и работлив българин зад граница заради своята алчност. До 2020 ще излязат от пазара на труда около 700 хил. българи. Ще останат около 2.5 милиона работещи, които ще трябва да изхранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталист. Късмет на тези, които решат да останат и работят в България! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
е как да си отрежат клона на който седят бе джанъм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
watergateory
преди 7 години
За пореден път апелирам да забравите блумберг като медия, откъдето да преписвате. Това е дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
watergateory
преди 7 години
Проблемът ни са едни 50,000 крадливи паразита. Премахнем ли ги ще сме ок.А да попитам, здравната система, образованието, пресъпноста малки проблеми ли са? Че застаряването е само ефекта на една крадена с десетилетия държава. И това ми било главен икономист за региона на УниКредит???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
sdar
преди 7 години
Населението ни застарява, ниска раждаемост и изтичане на народа към чужбина до това води. Раждаемостта няма как да е висока защото стандарта ни на живот е на много ниско ниво заради реформите и прехода който правим. В смисъл затягането на коланите води до ниска раждаемост. Нормално.Колкото до пенсионната система, тук положението е по-добро. Имаме сребърен фонд, който се пълни с години, вярно, отклоняват се средства от него, както направи Дянков и Сие, но там пак има средства за усвояване. Отделно и населението ни намалява, така че средствата би трябвало да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
И как точно ще бъде преодолян тоя проблем, щом държавата продължава да "инвестира" милиарди само и единствено в развъждането на абсолютно долнокачествени индивиди, отказващи да учат, работят и спазват законите, само защото те имали т.нар. "права"? ЕТО ТОВА СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още