Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Шулева: Българите не си дават сметка за жертвите, отказвайки ваксинация

Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват с фалшиви новини, смята бившият вицепремиер

гледано: 2535   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Справянето с инфлацията, повишаването на цените на енергийния пазар и масираната кампания за преодоляване на негативното отношение към борбата с пандемията трябва да са сред основните задачи на новото служебно правителство. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, зам.-председател в Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и социален министър. Тя съветва заедно с това бързо да бъде внесен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, защото в бюджета вече са включени авансовите средства по него.

Икономистът смята, че забавянето на скоростта на ваксинация в България е въпрос, за който е необходима голяма обществена подкрепа – както от бизнеса, така и от населението.

„Не мога да си обясня как имаме безкрайна съпротива срещу каквито и да е мерки, свързани с ваксинация или тестване, а от друга страна протестираме срещу ограниченията", недоумява Шулева.

Според нея даже и да се направи масова кампания за имунизация срещу Covid-19, „ако едновременно излизат лица, които обясняват как това е вредно и ще светим при 5G", тя няма да бъде особено успешна.

Още по темата

„Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват общественото мнение с фалшиви новини. Не е случаен фактът, че България е по-назад с ваксинацията дори от страни от третия свят. Крайно време е малко да се засрамим и да проявим едно европейско отношение към проблем, който засяга всички", съветва Лидия Шулева.

Тя напомни, че и предишното правителство имаше стратегия за справяне с пандемията, но „ние отказваме всичко".

По думите й не си даваме сметка за големите преки и косвени жертви в обществото и е „крайно време за една много сериозна и масирана кампания за преодоляване на това негативно отношение към справяне с кризата“.

Шулева посочи, че предизвикателствата пред икономиката са изключително големи.

„Те произлизат както от пандемичната и здравна криза, така и от инфлацията, която бе повлияна от световните финансови стимули", смята Шулева и посочи като особен проблем енергийния пазар. „Там нещата не бяха управлявани добре и се надявам сегашното правителство да вземе мерки за успокояване на този пазар – присъединяване към румънския пазар, подкрепа за бизнеса и населението, както в други европейски държави“, коментира тя и уточни, че това може да не е възможно без работещ парламент.

„Вече бившият служебен кабинет успя да продължи мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, макар предвидените в бюджета средства да са били до март-април", коментира Шулева.

Тя е на мнение, че протестите на някои сектори нямат основание, защото са получавали средства през цялото време, ако са отговаряли на условията за помощ.

Планът за възстановяване продължава да не е внесен в Брюксел, напомни Шулева. „Имаше работа по него, но както беше внесена актуализацията на бюджета в парламента, трябваше да се направят максимални усилия за одобрение поне по отношение на някои от ключовите мерки - бъдещето на въглищните централи и състоянието на правосъдната система - поради които Европейската комисия отказва да приеме нашия план“, коментира тя и потвърди, че планът продължава да виси по тези точки.

Още по темата

„Новото служебно правителство ще трябва да поеме риска и да предложи някакъв вариант, който да бъде внесен, най-малкото, защото в бюджета са предвидени авансовите вноски по този план - а за да ги получим, той трябва да бъде внесен“, каза икономистът.

Шулева напомни, че смените в новия служебен кабинет, обявени от президента Румен Радев, бяха очаквани заради честите изказвания на министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, че искат да продължат усилията си за промяна.

Тези дни трябва да стане известно дали ще създадат нов политически проект, коментира Шулева и посочи, че оценката за работата им е добра и те се радват на добра обществена подкрепа, тъй като са помогнали за възстановяването на доверието и репутацията на изпълнителната власт.

Бившият вицепремиер прогнозира, че в политическото пространство има място за нов проект и обясни, че ниската избирателна активност в голяма степен се дължи на факта, че хората не намират за кого да гласуват, а „представените лица и програми на политическата сцена не отговарят на техните виждания“.

Шулева смята, че подобен проект може да привлече подкрепа от съществуващите партии, но „много по-ценно", според нея, би било, ако създадат платформа и програма, която да привлече негласувалите на предишни избори.

Шулева предполага, че това ще е предпоставка за много по-легитимен бъдещ парламент, който да позволи създаване на по-легитимно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет.

„Плащаме много лош обществен данък на придобили гражданственост клишета и етикети, които пречат на бъдещото развитие в българския парламент. „Коалиция" придоби популярност като мръсна дума, а още по-неприятна е думата „преговори", зад която задължително се лепваше етикета „задкулисни". Когато има ясна платформа, и коалицията, и преговорите имат съществено място в създаването на един устойчив кабинет, е мнението на бившия вицепремиер.

В коментар за очакванията за новия служебен кабинет Шулева напомни, че президентът Румен Радев е заявил, че той ще продължи досегашната политика, която на първо място ще трябва да осигури честни избори с по-широко участие на гражданите.

„Надявам се, че съвпадането на президентски и парламентарни избори ще създаде по-голяма мотивация за гласуване“, допълни Шулева.

Повече за свършеното от предходното служебно правителство и очакванията за новото, евентуалните промени в политическия пейзаж на страната може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (37)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
37
ing5rov до: zelka007
преди 3 седмици
на зелената тролова гевендия и теглете една *** майна и бийте минуса без да четете !
0
 
1
 
36
julian12 до: serafima
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Много неща не им прави чест на тиквестора, но в днешно време наука и чест са мръсни думи. Това да ужасно долни, жалки, душевно мъртви същества.
0
 
2
 
35
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ало, investor.bg!Защо проявявате избирателност и предпочитане на дадени теми? Много бързо изместихте темата за Кристалина Георгиева (евентуално Борисов) и отчетите за Китай. Това е точно тема за вашия профил. Вместо това колко дълго време вече държите непрофесионалните внушения за ваксинирането, които се опитва да прави г-жа Шулева - знаем коя. Това дори не е във вашия профил.Не ви прави чест.
1
 
5
 
34
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ако ваксината е ефективна, който ди я бие е защитен. Който не иска за си носи последствията. Какво са се загрижили маркираните за другите?! Гледайте си жалкия, мизерен живот и това е.
3
 
6
 
33
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ваксината защитавала и го карали по леко ------- Във ваксиниран Израел в момента умират повече хора средно седмично от колкото миналата година по това време без ваксини ---------https://***.google.com/search?q=covid+deaths+in+israel&rlz=1C1CHBF_en-GBGB781GB781&oq=covid+&aqs=chrome.0.69i59j69i57j0i433i512l2j0i433i457i512j0i402l2j0i433i512l3.3690j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври