Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лечението на болни извън Covid отделения не бива да се ограничава

Каквито и мерки да се вземат срещу коронавируса, личната отговорност е най-важната в момента, съветва преподавателят в Медицинския университет във Варна

гледано: 2243   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

Да се внимава при откриване на нови Covid отделения, за да не се лишат от лечение други болни, които не са заразени с коронавирус. За това предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Анелия Клисарова, преподавател в Медицинския университет във Варна и министър на образованието и науката в периода 2013-2014 г.м, на фона на факта, че спира плановият прием на пациенти в болниците, като рестрикциите ще важат до 30 ноември. Против това решение се обявиха здравни заведения, Българският лекарски съюз и много медици. 

Още по темата

„Истината е, че трябва да внимаваме много, когато разкриваме леглата - в какви структури го правим, за да не се лишат от лечение хора, които не са заразени с коронавирус, като онкоболни, майки и малки деца. Не трябва да спираме профилактичните прегледи. Заболяванията не чакат Covid-19  да премине, за да се проявят”, коментира тя.

Проф. Клисарова е на мнение, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са адекватни и ще дадат добър резултат, ако хората не проявяват безотговорност, ходят без маски и правят партита.

Що се отнася до заповедта на здравния министър за откриване на нови Covid отделения, Анелия Клисарова обясни, че легла ще се намерят, но се забелязва проблем със специалистите, които могат да ги обслужват, тъй като лекарите вече достигат предела на физическите си сили.

„Аз съм убедена, че системата ще се справи. Надявам се да има доброволци, защото няма как да се разкрият толкова легла без хора, които ще ги обслужват. Не е важно пациентът само да легне на болнично легло, но трябва за него да бъдат положени възможно най-добри и най-ефективни грижи“, съветва професорът.

На въпрос относно откриването на отделения за лечение на болни от Covid-19 в лечебни заведения, които не са специализирани в инфекциозни болести и способността на медиците там да се справят със заразата, Клисарова изрази увереност, че колегите й, който поемат тази отговорност ще се подготвят по възможно най-добрия начин.

Проф. Клисарова потвърди, че каквито и мерки да се вземат срещу коронавируса личната отговорност е най-важната в момента.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона