IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лечението в чужбина минава изцяло към НЗОК от 2019 г.

Ще бъдат направени законови промени в начина на допускане на лекари от чужбина, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

10:06 | 03.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на 2019 година дейността по лечението в чужбина ще премине мине под шапката на Националната здравноосигурителна каса. Това каза по БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му скоро ще бъдат предприети законови промени в начина на допускане на лекари от чужбина, които да извършват съвместни лечебни дейности с българските си колеги.

Припомняме, че предложението за сливането е на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Той предложи дейността по лечението в чужбина да мине само към една институция - Здравната каса, а не да се разхвърля между три институции, както е в момента - Комисията за лечение в чужбина, Фондът за лечение на деца в чужбина и Здравната каса. Според д-р Дечев предоперативната и следоперативната дейност по лечението може да се извършва в България, а при недостиг на капацитет могат да се поканят чужди специалисти.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че проблемът не е във финансирането на тази идея, а в остарялото законодателство.

"Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари в други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо – малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена“, обясни д-р Пенков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още