IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек ръст в цените на основните храни през юли

От млечните храни най-силно е поскъпването на кашкавала

10:30 | 01.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лек ръст в цените на основните храни през юли

Цените на някои основни хранителни стоки, месни и млечни произведения са се повишили слабо през юли спрямо предходния месец. Това става ясно от данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Индексът на тържищните цени през юли се е запазил почти без промяна, като в края на месеца е на ниво от 1,568 пункта. Миналата година в края на юли индексът беше при равнище от 1,583 пункта.

От млечните произведения през юли по-голямо поскъпване е отчетено при кравето сирене (+7%), кашкавал „Витоша” е поскъпнал с 1%,

С между 1 и 3 на сто са се повишили цените на ориза, лещата, брашното, пилешкото месо, каймата и др.

За сметка на това са се понижили цените на яйцата, скумрията, кренвиршите и шпековия салам, сочат данните на комисията.

Без промяна са цените на продукти като захар, фасул, олио.

При плодовете, наред с дините от внос, започва предлагане и на българските дини, чиято цена спрямо юни е паднала с около 50%. Кайсиите поевтиняват с 22%, а прасковите с 18,5%. Поскъпнали са ябълките (+4,3 на сто), бананите (+2,6 на сто) и др.

От зеленчуците най-много за месец е поевтинял зеленият пипер – 37,7 на сто. Цените на полските домати и краставици падат с около 20 - 30 на сто, а на оранжерийните в интервала 8 - 10 на сто. През юли цените на чесъна и зелето падат с 15 - 30 на сто, а на картофите с 9 на сто.

През юли 2010 г. спрямо същия месец на миналата година е отчетен спад на цените в диапазона 12 - 20 на сто на фасула, ориза и яйцата.

Поевтиняване на годишна база със 7 - 10 на сто има при захарта, пилешкото месо, шпековия салам и каймата. С около 2 на сто по-ниска е цената на кашкавал „Витоша”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още