IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари искат запазване на клиничните пътеки

Предложението на Българския лекарски съюз е точно противоположно на идеята на здравния министър за преминаване към диагностично-свързани групи

16:53 | 26.10.11 г. 1
Лекари искат запазване на клиничните пътеки

Предлагаме да се запазят клиничните пътеки в болничната помощ, като много от тях да бъдат разделени на две, както и да се въведат нови, заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

Според лекарското съсловие това е реална подготовка за преминаване към диагностично-свързани групи (ДСГ).

Райчинов поясни, че ДСГ са финансов инструмент, а не метод за лечение и без предварителна подготовка и яснота няма как да бъдат въведени. За целта лекарският съюз предлага в рамките на шест месеца от големите болници да се събира информация за това колко и какви са случаите, постъпили за лечение и какви средства се изразходват за допълнителни консулти.

Преди няколко месеца министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви намерението на управляващите от 2012 г. законово да регламентират отпадането на клиничните пътеки като метод на финансиране на болничната помощ и да ги заменят с по-ефективния модел на диагностично-свързаните групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Лекари искат запазване на клиничните пътеки"....Няма и как да не искат!!!:))) Кой се отказва така лесно от лесните пари !!? Не казвам че не заслужават високо заплащане ..но...трябва и да се работи при това с по малко грешки!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още