IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари искат здравната каса да е независима от държавата

Според съсловната организация само така обществените пари за здраве ще се разходват единствено за тази цел

14:41 | 23.02.12 г. 2
Лекари искат здравната каса да е независима от държавата

Крайно време е Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се отдели от държавата и да работи като отделна институция, за да се прекрати порочната практика пари на здравноосигурени лица да се вливат в държавния бюджет и да се разходват за нужди, различни от здравните.

Това обяви ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) на извънредна пресконференция по повод разразилите се атаки към здравната система.

Според лекарското съсловие здравната каса би трябвало да започне да функционира независимо от държавата, да бъде на подчинение на парламента, а ръководството да се състои от обществени институции, които да управляват справедливо обществените средства, събирани от здравни вноски.

Поводът за това предложение е поредният скандал с трансфера от 340 млн. лв. от здравната каса към министерството на здравеопазването през миналата година, който по сметките на министерството е стопен без ясен разчет точно за какво, обясниха от организацията.

На запитване, изпратено от лекарския съюз към министерството за разходването на тези средства, от ведомството са дали документирана справка за използването на 256 млн. лв., докато за останалите 84 млн. лв. няма ясна аргументация. Наред с това председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов изрази възмущение от това, че в предоставената от министъра информация става ясно, че останалите средства са използвани за нуждите на целеви фондове, които по закон би трябвало да се финансират от държавния бюджет.

Става въпрос за фонда за лечение на деца, фонда за асистирана репродукция и за трансплантации. Освен това обществени средства са харчени и за медикаменти за наркозависими, което е недопустимо, коментира Райчинов. Той повтори, че тези 340 млн. лв. са от здравни вноски на осигурените граждани и би трябвало да се изразходват само за техните нужди.

Лекарският съюз напомни, че за тази година е предвиден нов трансфер от касата към министерството в размер на 100 млн. лв.

„Националната здравноосигурителна каса не може да спонсорира Министерството на здравеопазването. Това го няма никъде по света. Не е морално държавата да позволява медикаменти за лечение на зависимости да се плаща с пари на здравноосигурени“, заяви д-р Райчинов.

Председателят на БЛС напомни и за създадения по предложение на премиера Борисов обществен съвет по здравеопазването, който е оглавен от здравния министър, но досега не е свикан нито веднъж. Ролята на подобен съвет е да обедини всички страни, които имат отношение в здравния сектор, и да предлагат решения за реформи в системата.

По въпроса със скандално раздадените бонуси лекарското съсловие даде предложение със законови промени да се забрани на здравното министерство да дава допълнителни пари на служителите, преди да е покрило всички останали неотложни разходи.

От БЛС предлагат още да отпадне от Закона за здравното осигуряване текста, който дава възможност 25% от събираните глоби да се използват за бонуси.

По повод на двете скандални оставки на управителя на здравната каса и на зам.-здравния министър д-р Цветан Райчинов заяви, че оттук нататък правилната политика е смяна на всички, ръководещи здравния сектор в момента. От БЛС намекнаха за оставка на здравния министър Стефан Константинов, но съсловието няма официална позиция по този въпрос.

По-късно от министерството уточниха, че предоставените данни на БЛС са за 256 млн. лв., тъй като са дадени към 31 октомври 2011 г. преди приключването на миналата година. Справка за останалите 80 млн. лв. ще бъде предоставена след приключване на годишния финансов отчет в МЗ, което ще стане в началото на следващия месец, пише в писмото до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Бате ,като си ремонтираш колата в сервиза , дограмата в къщи или ходиш при адвокат , запиши какво даваш там .Тоя труд е най-платен в света ,щото се грижи за най-ценното на човека.Знанието в тая професия е цял живот.Ако сравняваш живота с машинен ремонт ,пак цените по каса са по ниски.Касата не покрива цялостното здравеопазване.Парите покриват около 40 процента от здравните нужди официално! Другото не знам откъде да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Аз предлагам да се проверят паркингите и имотното състояние на лекарите както и на семействата им.Да се види какви коли карат и какви заплати получават.За да лъсне истината.От дете ми омръзна да им слушам простотиите за ниските заплати и митовете за доктора дето кара такси и как един фаянсаджия вземал повече.Няма друга професия на която да се дават толкова рушвети.А се замислете ако тези от които зависи ви спрат тока и почнат еми точно сега еди какво си еми после.Еми ще видим *** то така и да ви въртят докато се сетите да бутнете нещо.Накой да ходи да им благодари за нещо?Само рев и псувни по техен адрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още