IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари на протест заради отказ за лиценз на частна болница

От болницата са подали жалба до ВАС заради мълчаливия отказ на министерството по издаване на разрешителното

16:03 | 09.04.14 г.
<p>
	Протест заради неполучено разрешение за дейност на кардиологична болница във Видин пред Министерството на здравеопазването. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протест заради неполучено разрешение за дейност на кардиологична болница във Видин пред Министерството на здравеопазването. Снимка: БТА

Лекари от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Видин протестираха днес пред Министерството на здравеопазването заради отказа да се даде лиценз на частната болница по кардиология във Видин.

Десетки лекари, санитари, както и директорът на кардиологичната болница във Видин д-р Даниела Макавеева скандират "Лиценз или оставка" и "Искаме лиценз", съобщи БНР.

Причина за недоволството на медиците е забавянето от страна на министерството при издаването на лиценз на болницата. Лечебното заведение е било открито преди четири месеца и тогава е подало документите си за започване на работа. Законовият срок за одобряване на лиценза е три месеца, но и до днес от МЗ не дават информация дали такъв ще се издаде или не.

Здравното ведомство не е отговорило нито веднъж на многобройните писма, становища и молби на частната кардиологична болница, както и на Българския кардиологочен институт, който настоява тя да получи лиценз.

Инвестицията в болницата е за над 2,5 млн. лв., а в лечебното заведение има назначени вече 30 служители. Предвидено е то да работи и с Националната здравноосигурителна каса.

С оглед на тази ситуация и продължаващото пълно мълчание на министерството от болницата са подали жалба до Върховния административен съд във връзка с мълчаливия отказ на МЗ по издаване на лиценза.

В момента най-близкият кардиологичен център е на 250 километра от Видин.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи към края на 2012 година в България има 312 лечебни заведения, от тях 264 за активно лечение в това число и частни. Частните са малко над 100 на брой към посочения период.

Несъответствия в два нормативни акта са попречили на министъра на здравеопазването Таня Андреева да издаде разрешение за лечебна дейност на Специализираната болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) във Видин, съобщиха от пресцентъра на МЗ във връзка с днешния протест на служители на лечебното заведение.

От там информираха, че на 18 март министерството е изпратило писмо с обратна разписка до адреса, на който е вписано лечебното заведение, но никой не получи въпросната разписка и писмото е върнато обратно. Същото писмо е изпратено и до РЗИ Видин и в него се казва, че инспекцията трябва да извърши проверка и да издаде предписание за отстраняване на несъответствията в двата нормативни акта.

В писмото до СБАЛК и до РЗИ е написано, че има нарушение на чл. 9 ал. 6 от Закона за лечебните заведения, според който на територията на държавна или общинска болница друго лечебно заведение може да упражнява само дейност, различна от тази в държавна или общинска болница. Отбелязва се, че ако в случая със специализираната болница по кардиология, която се помещава под наем в МБАЛ Видин, министър Андреева даде разрешение за работа, ще се получи дублиране на следните дейности - образна диагностика, кардиология, микробиология, анестезиология и интензивно лечение.

Дейността, която от СБАЛК искат да извършват, не отговаря на наредбата за медицински стандарт „Кардиология”. От пресцентъра на МЗ поясниха, че специализираната болница иска трето ниво на компетентност, но тя не притежава нужните отделения, за да може да упражнява дейност от първо и второ ниво, тъй като има такива в МБАЛ Видин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още