IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари протестираха заради недофинансирането на болниците

Направихме невъзможното, за да осигурим финансиране от 80% от дейността, останалото догодина, каза здравният министър

16:29 | 01.11.13 г.
Лекари протестираха заради недофинансирането на болниците

Недоволните от недофинансирането на болниците лекари излязоха на протест днес. Лекари и медицински сестри протестираха пред "Пирогов" и Александровска болница в столицата, за да представят исканията си.

Протестът се проведе за половин час в интервала от 12.00 до 12.30 ч. и беше под надслов "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме, което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции”.

Лекарите от АГ-болниците "Майчин дом" и "Шейново" също протестираха с искания за пълното изплащане на изработеното от тях, както и за увеличаване на заплатите им.

Членовете на Медицинския регионален синдикат (МРС) към КТ "Подкрепа" във Варна също излязоха на половинчасов предупредителен протест пред здравните заведения в крайморския град, предаде БТА.

Причината за недоволството е решението на болниците да бъдат изплатени 80 процента от парите за дейността им през септември, октомври и ноември. Синдикалистите настояват да бъде променено решението на Надзорния съвет на здравната каса и болниците да получат 100 процента финансиране.

Медиците разпространиха декларация, в която настояват болниците да получават пълното заплащане на дейността си. В нея е записано, че в България няма друга сфера, в която да се определя лимит на дейността. В декларацията си протестиращите настояват да бъдат въведени електронни здравноосигурителни карти на всички здравно осигурени лица.

Протестиращите носеха лентички с надпис "Протест, 100 процента за здраве".

В отговор здравният министър Таня Андреева коментира, че протестите са по повод внушенията, които по-скоро се правят, че болниците няма да получат 100 процента финансиране за дейността, която са извършили.

„Аз ще кажа само две думи: смятам, че този протест е по-скоро зов за помощ към тези, които в момента решават проблемите в сектора, а не толкова протест в смисъла, в който сме свикнали да го приемаме. Защото това е една предизвестена история - още през пролетта на тази година, когато директорите на болниците подписвахме договорите със Здравната каса /казвам подписвахме, защото и аз бях директор на лечебно заведение/, знаехме, че за октомври и ноември подписваме договори с нула. Днес се направи, може да кажа и невъзможното, за да се осигури на лечебните заведения финансиране в размер на 80 процента от дейността им, а през януари тя ще бъде доплатена 100 процента“, каза Андреева.

Министър Андреева повтори, че е невъзможно сега да се финансира дейността на 100 процента, защото не може да се преминава дефицитът от два процента. В противен случай държавата след това ще търпи санкции от Европа, а премиерът ще трябва много дълго да обяснява защо си е позволил да разваля финансовата дисциплина, каза тя. Това е причината да не може сега да се изплатят на сто процента задълженията на касата към лечебните заведения.

Д-р Таня Андреева призова своите колеги да бъдат спокойни и "лекарският съюз да не противопоставя каса, министерство на здравеопазването с гилдията, защото всички ние сме от едната страна", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още