IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите: Пакетът медицински дейности от 8%-ната вноска е твърде обемен

Искаме медицинските стандарти и алгоритмите за диагностика да са в основата на лечението на пациентите, посочи Андрей Дамянов, представител на пациентите в НЗОК

14:34 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пакетът медицински дейности, който сега се покрива с 8-процентната здравна вноска, е твърде обемен. Това е мнението на председателя на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров, което той изказа по време на национална кръгла маса, на която здравният министър Кирил Ананиев предложи проект на здравноосигурителен модел.

Преди това Ананиев съобщи, че предстои промяна в основния пакет дейности, заплащан от НЗОК, предаде БТА.

По думите на Маджаров не е допустимо отделни лечебни заведения сами да се договарят с мощни застрахователни или осигурителни фондове, както предвижда предлаганият модел. Според него така ще се ограничи свободният избор на пациента къде да се лекува, ако фондовете сами избират с кое лечебно заведение да сключат договор.

Демонополизацията на Здравната каса ще доведе със сигурност до повишаване на разходите в здравеопазването, каза Андрей Дамянов, представител на пациентите в надзорния съвет на НЗОК. – Държим да се заложи, че медицинските стандарти и алгоритмите за диагностика ще са в основата на лечението на пациентите.”

Мими Виткова, представител на застрахователен фонд, коментира, че демонополизацията на Здравната каса „не е нещо лошо, напротив”. Тя обаче настоява да има държавен надзор, включително и върху конкуренцията, която се предвижда чрез новия здравен модел. “Ако нашата държава смята, че ще прехвърли отговорността върху други застрахователни или осигурителни дружества, това е неверен подход”, посочи д-р Виткова.

Депутатът Нигяр Джафер напомни, че ДПС 15 години настоява да има демонополизация на "мощния монопол на НЗОК". Тя смята, че в предложения здравен модел от Министерството на здравеопазването има много предизвикателства и условия, които трябва да се изпълнят, за да се реализира той.

Джафер настоява да има база данни, по която да работят осигурителните фондове, “да има остойностяване на дейностите в един ясно дефиниран основен пакет медицински дейности, ясни медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, както и изравняване на размера на вноската, който държавата плаща за определени групи граждани”.

“Ще зададем въпроса на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването дали са склонни да се повишат вноските, допълни Джафер. – Ако държавата реши да повиши размера на вноските, който заплаща за определени групи граждани, трябва да го направи преди да влезе в сила нов здравноосигурителен модел.

По думите ѝ трябва да има и гаранционен фонд, който да гарантира финансовата стабилност на фондовете, както и рисков пул, който да не позволява да се селектират пациентите.

“Години наред не е извършено остойностяване на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти, коментира депутатът от БСП Георги Михайлов и поиска да се направи междуинституционална експертна група, включваща и политици, за да се изработи национален модел. – Дали държавата трябва да повиши здравната вноска, която плаща, според Михайлов това е въпрос за икономическа и политическа оценка.”

Моделът за здравно осигуряване трябва да осигурява потребностите на гражданите, както и исканията и потребностите на медицинските специалисти, каза омбудсманът Мая Манолова и призова да се търси отговор по какъв начин да става остойностяването на дейностите и съдържанието на основния пакет медицински дейности. “Не става ясно как демонополизацията на Здравната каса ще реши проблема с регионалните диспропорции, както и по какъв начин ще се подобри достъпа на пациентите до съвременни лекарства”, допълни Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още