Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лекарският съюз и Здравната каса подписаха анекса към Националния рамков договор

Едно от нововъведенията е камери да следят входа и изхода на залите за инвазивна кардиология с цел повишаване на контрола

Лекарският съюз и Здравната каса подписаха анекса към Националния рамков договор

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (вдясно) и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекса към Националния рамков договор, с който се определят медицинските дейности и цените, по които ще плаща Здравната каса догодина.

Документът предвижда завишаване на регулативните стандарти – направления в извънболничната помощ с над 10%, и повишаване на цените на някои клинични пътеки. Очаква се още бюджетите на болниците да бъдат увеличени с около 5%.

Реши се също поставяне на камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии с цел завишаване на контрола. Ще се следи и заетостта на леглата в болничните заведения. 

Още по темата

В анекса се предвижда издаването на медицински свидетелства, бележки за имунизации и други да се заплащат.

В хода на преговорите от Лекарския съюз извоюваха едно от основните си искания през следващата година – да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго. Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения, допълва БНР.

Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ през 2019 г.

Според здравния министър Кирил Ананиев анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. допринася за по-добро качество на лечението на българските граждани, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По думите му той е надграждане на действащия в момента Националния рамков договор и е добра основа за промените, които очакваме да се случат след 1 януари 2019 г.

“Този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ“, посочи здравният министър по време на подписването на Анекса и напомни, че мерките, които са заложени в него са свързани с подобряване на контрола в системата.

Кирил Ананиев обяви, че през първото тримесечие на 2019 г. ще се разработят нормативни актове, които “ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят ефективността на разходването на средствата“.

„Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира при подписването на Анекса заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров смята, че са постигнати „доста добри параметри на договора „ за колегите, които ще работят през следващата година, благодарение на конструктивния диалог с министър Кирил Ананиев, със заместник-министър Жени Начева и с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев“.

С подписването на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018 г. в края на годината се възстановява практиката НРД да влиза в сила от 1 януари, за да се изпълнява през цялата година при еднакви условия.

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие