Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лекарският съюз иска да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията

Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения, призовават от БЛС

Лекарският съюз иска да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Това се посочва в позиция, приета на заседание на Управителния съвет на БЛС днес, съобщава БТА.

БЛС настоява за увеличаване на цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки) още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.

Още по темата

От лекарската организация искат още изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“  на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.

Съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. БЛС също така иска достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Според БЛС през последните месеци сме свидетели на поредица от протести - тези на професионалистите по здравни грижи от страната, а от началото на април и на педиатрите от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев". Това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти, посочват от Съюза и допълват, че единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия. 

БЛС е солидарна с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България въвежда система за ранно предупреждение за бизнеси, заплашени от фалит