IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз настоява за повече средства за профилактика догодина

Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, каза председателят на БЛС

17:23 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване. Това каза председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев пред журналисти в Добрич, предава БТА.

Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система, каза председателят на БЛС.

По думите му при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за новия Рамков договор са планирани 14 млн. лева лева за дейностите на общопрактиекуващите лекари и 10 млн. лева за извънболничната специализирана помощ.

Венцислав Грозев коментира, че най-големият проблем в здравната система остава остойностяването на медицинския труд. По думите му заради липсата на такъв основен финансов механизъм продължава огромният недостиг на лекари и особено на медицински сестри.

Ако допреди шест-седем години съотношението лекари- медицински сестри бе 1 към 2.5, сега е 1 към 0.9 в полза на лекарите, посочи д-р Грозев. Той добави, че в БЛС всяка година подписват около 400-450 свидетелства на медици за напускане на страната. Средната възраст на лекарите в България е достигнала 55-56 години по данни на съсловната организация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още