IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз не приема и Националната здравна карта

Съсловието е забелязало противоречия между националния и областните документи, не е съгласно с критериите за потребностите от лични лекари

12:22 | 17.03.16 г.
Лекарският съюз не приема и Националната здравна карта

Българският лекарски съюз (БЛС), който отказа да подпише Националния рамков договор за 2016 г. и изглежда, че няма да приеме и служебния договор, предложен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), няма да приеме и Националната здравна карта.

Това става ясно от писмо на съсловната организация, изпратено до министъра на здравеопазването Петър Москов. Писмото е публикувано на сайта на съюза.

Лекарският съюз посочва, че здравната карта е трябвало да бъде готова още в началото на тази година. Отделно, според организацията, между националната и областните здравни карти има противоречия, още повече, че има поне 3 варианта на националната, които се различават помежду си.

В писмото се посочва още, че не е ясно коя част от здравната карта ще се използва при оценката на потребностите от здравна помощ – националната с приложенията или областните. Заради противоречията на документите на практика националната карта не отговаря на изискванията на Закона за лечебните заведения.

От Лекарския съюз подчертават в писмото си, че обществените нагласи към Националната здравна карта са негативни и тя предизвиква безпокойство не само у лечебните заведения, но и у общините, областите и цялото медицинско съсловие.

Съсловието припомня, че методиката, по която са подготвяни областните здравни карти, се оспорва в съда. Не става ясно и дали в здравните карти са отразени промените, настъпили междувременно – закрити и разкрити нови лечебни заведения, променени дейности, преструктурирани болници, промени в извънболничната помощ и т.н.

Лекарският съюз не е съгласен и с критериите, на базата на които се определят потребностите от общопрактикуващи лекари. За София например в здравната карта се посочва, че 210 лични лекари са излишни, докато според съюза има очевиден недостиг на медици.

Междувременно националната комисия е приела Националната здравна карта, след като приключи общественото обсъждане по нея. Другата седмица документът трябва да бъде гласуван от Министерския съвет, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още