IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз поиска да се прекратят кадровите промени в болниците

Съсловната организация настоява за ясни правила за избора на ръководствата, както и точни критерии и изисквания за заемане на длъжностите

15:31 | 04.07.13 г.
Лекарският съюз поиска да се прекратят кадровите промени в болниците

Лекарският съюз поиска да се преустановят уволненията и назначенията в болниците, за да се избегнат „политически чистки“ в здравеопазването, за които се говори в последните седмици.

В съобщение, изпратено до медиите, от Българския лекарски съюз (БЛС) настояват да се изготви наредба за избор на ръководните постове в лечебните заведения, както и да се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности.

От организацията искат и да се регламентира освобождаването на ръководните кадри от лечебните заведения, за да се предотвратят „политически чистки“. Това може да стане, ако шефове на болници се освобождават само в случай, че не изпълняват ангажиментите, поети при конкурса, или не се справят с работата по конкретни показатели.

От лекарския съюз настояват също така при назначаването на ръководни кадри в болниците да не се приемат препоръки от политически партии, лица или организации, както и един от членовете на болничните бордове на директорите да бъде представител или на здравното министерство, или на общините, в зависимост от принципала на болниците.

След като днес Народното събрание прекрати мандата на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков, пред БТА председателят на съюза д-р Цветан Райчинов коментира, че съсловната организация е готова да преговаря за новия рамков договор със следващия шеф на касата, стига обаче ръководството да не тръгне „по пътя на Пламен Цеков“.

Новият управител трябва да бъде експерт, който да навлезе в работата много бързо, да бъде достатъчно диалогичен и да направи сериозна проверка на състоянието на касата, каза още Райчинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още