IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК за служебния рамков договор

Медици предупреждават, че ще спрат да работят с Касата, коментира зам.-председателят на БЛС Галинка Павлова

10:37 | 22.03.16 г. 1
Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК за служебния рамков договор

Българският лекарски съюз (БЛС) ще обжалва пред съда решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за служебния рамков договор, съобщи пред БНР зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова.

Припомняме, че лекарите отказаха да подпишат Националния рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април, заради въвеждането на пръстовия идентификатор и нежеланието на Здравната каса да преразпредели повече средства за извънболничната помощ. В последствие НЗОК предложи служебен рамков договор, който според лекарите и пациентите е незаконосъобразен, защото в тази ситуация законът предвижда да се запази действащият рамков договор.

В служебния рамков договор са удовлетворени исканията за повече пари за извънболничната и болничната помощ, но отново е заложен пръстовият идентификатор.

Според Павлова ситуацията със служебния договор обезсмисля преговорите. Тя посочи, че Лекарският съюз „служи като параван на политиците, за да направят те това, което са решили“.

На 25 март ще се състои заседание на Националния съвет на Съюза, на който ще се обсъждат следващите действия, посочи Павлова.

Тя предупреди, че лекарите очакват датата 1 април със страх заради правния вакуум в здравния сектор. „Недоволство ще има, ако нещата бъдат наложени по този начин, по който се подготвят“, коментира тя.

Зам.-председателят на съсловната организация посочи, че нейни колеги предупреждават, че ще спрат да работят със Здравната каса заради постоянната неизвестност, пред която се изправят заради непрекъснатите нормативни промени и рестрикции. Тя призова пациентите да застанат редом с лекарите, за да окажат въздействие върху политиците.

Павлова подчерта, че всички идеи за промяна на нормативната уредба, заявени от здравното министерство – за електронната здравна карта, за електронното здравно досие, да отпаднат направленията, парите да следват пациента, не са се случили. Вместо това се въведоха неясни и недобре обмислени промени, които не са достатъчно обществено обсъждани и създават несигурност, непредсказуемост и напрежение у лекари и пациенти, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aav
преди 8 години
Няма как човек, който не е управлявал никога нищо през живота си да не се провали като министър. Когато един ден му бият шута, бедствието ще блесне в целия си блясък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още